Jak uratować przypaloną potrawę?

Zdarza Ci się robić kilka rzeczy na raz w czasie gotowania? A może często śpieszysz się z obiadem? Zdarza Ci się coś przypalić? Mamy na to radę! Zobacz, co możesz zrobić…

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak uratować przypaloną potrawę?

Pośpiech w kuchni to zły doradca. Za jego sprawą często robimy kilka czynności na raz. Chwila nieuwagi i… katastrofa! Czy zawsze w takich przypadkach potrawa musi lądować w śmietniku? Otóż nie. Oczywiście wszystko zależy od sytuacji. Jeśli jednak szkody nie są wielkie, możemy jeszcze coś poradzić :

  • Pierwszym krokiem jest zmiana garnka. Szybko przełożymy zawartość, pozostawiając przypaloną warstwę. Starajmy się jednocześnie zbytnio nie mieszać, tylko sprawnie oddzielić to, co chcemy uratować,
  • Nie mieszaj wszystkiego od dna! Zawartość wybieraj warstwowo,
  • Inną metodą jest szybkie schłodzenie garnka z przypaloną zawartością. Nie pozwoli to potrawie przesiąknąć przykrym zapachem. W tym przygotuj miskę z jak najzimniejszą wodą i wstaw do niej garnek z pokrywką. Po 15 minutach zawartość oddziel jak w 1 pkt.,
  • Jeśli przypaliłaś zupę, możesz spróbować zamoczyć w niej skórkę z chleba na 15 minut,
  • Jeśli przypaliłaś mięso, odkrój ciemną część, a resztę podlej wodą z tłuszczem, dodaj przypraw i duś dalej w obfitym, gęstym sosem,
  • Możesz też przypalonego mięsa użyć do innej potrawy. Wtedy pozbądź się spalenizny, pokrój mięso na kawałki i duś z cebulą i przyprawami. Podlej winem i dodaj ulubione warzywa,
  • Do przypalonych dań doskonale sprawdzają się wyraziste przyprawy o intensywnym smaku i aromacie, są to: cynamon, pieprz, ostra papryka, ale również słodka!
  • Jeśli przypaliłaś ciasto, ciemnej skorupki pozbędziesz się za pomocą tarki do warzyw.