Strona główna Jak uratować zwarzony krem do ciasta?

Jak uratować zwarzony krem do ciasta?

Ciasta « poprzedni | następny »
cherry - autor porady Jak uratować zwarzony krem do ciasta? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 664
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak uratować zwarzony krem do ciasta?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Czasem tak się zdarzy, że krem do ciasta się zwarzy - co wtedy? Spokojnie, możesz go jeszcze uratować.


Zwarzony krem do ciasta nie musi oznaczać zepsutego kremu. Grudki które się w nim pojawiły można rozbić. Jak?
Trzeba wstawić garnuszek z kremem do większego naczynia z wodą i podgrzewać.
Gotując w ten sposób doprowadzamy do rozpuszczenia wszystkich grudek - w konsekwencji krem staje się bardzo rzadki.

Wtedy wystarczy go ponownie schłodzić - powinien zgęstnieć.

Zamiast gotowania w większym naczyniu można mieszając dodawać po łyżce gorącej wody - to również pomoże rozbić grudki.

Innym sposobem jest roztarcie dodatkowej porcji margaryny i połączenia jej ze zwarzonym kremem.

Przygotowując krem warto wiedzieć, że zwarzenia unikniemy, jeśli składniki będą miały zbliżoną temperaturę. Najlepiej pokojową.

Komentarze do Jak uratować zwarzony krem do ciasta?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane