Strona główna Jak uratować zwarzony krem do ciasta?

Jak uratować zwarzony krem do ciasta?

Ciasta « poprzedni | następny »
cherry - Porady kulinarne: Jak uratować zwarzony krem do ciasta? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 664
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak uratować zwarzony krem do ciasta?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Czasem tak się zdarzy, że krem do ciasta się zwarzy - co wtedy? Spokojnie, możesz go jeszcze uratować.


Zwarzony krem do ciasta nie musi oznaczać zepsutego kremu. Grudki które się w nim pojawiły można rozbić. Jak?
Trzeba wstawić garnuszek z kremem do większego naczynia z wodą i podgrzewać.
Gotując w ten sposób doprowadzamy do rozpuszczenia wszystkich grudek - w konsekwencji krem staje się bardzo rzadki.

Wtedy wystarczy go ponownie schłodzić - powinien zgęstnieć.

Zamiast gotowania w większym naczyniu można mieszając dodawać po łyżce gorącej wody - to również pomoże rozbić grudki.

Innym sposobem jest roztarcie dodatkowej porcji margaryny i połączenia jej ze zwarzonym kremem.

Przygotowując krem warto wiedzieć, że zwarzenia unikniemy, jeśli składniki będą miały zbliżoną temperaturę. Najlepiej pokojową.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak uratować zwarzony krem do ciasta?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane