Strona główna Jak uratować zwarzony krem do ciasta?

Jak uratować zwarzony krem do ciasta?

Ciasta « poprzedni | następny »
cherry - Porady kulinarne: Jak uratować zwarzony krem do ciasta? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 664
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak uratować zwarzony krem do ciasta?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Czasem tak się zdarzy, że krem do ciasta się zwarzy - co wtedy? Spokojnie, możesz go jeszcze uratować.


Zwarzony krem do ciasta nie musi oznaczać zepsutego kremu. Grudki które się w nim pojawiły można rozbić. Jak?
Trzeba wstawić garnuszek z kremem do większego naczynia z wodą i podgrzewać.
Gotując w ten sposób doprowadzamy do rozpuszczenia wszystkich grudek - w konsekwencji krem staje się bardzo rzadki.

Wtedy wystarczy go ponownie schłodzić - powinien zgęstnieć.

Zamiast gotowania w większym naczyniu można mieszając dodawać po łyżce gorącej wody - to również pomoże rozbić grudki.

Innym sposobem jest roztarcie dodatkowej porcji margaryny i połączenia jej ze zwarzonym kremem.

Przygotowując krem warto wiedzieć, że zwarzenia unikniemy, jeśli składniki będą miały zbliżoną temperaturę. Najlepiej pokojową.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak uratować zwarzony krem do ciasta?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane