Strona główna Jak usmażyć frytki aby były chrupiące?

Jak usmażyć frytki aby były chrupiące?

2milutka - Porady kulinarne: Jak usmażyć frytki aby były chrupiące? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 31
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak usmażyć frytki aby były chrupiące?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Parę zasad które mają wielkie znaczenie aby nasze domowe frytki nie były gumowate i nasączone tłuszczem


1.Pokrojone ziemniaki bardzo dokładnie osuszyć żeby nie pryskał tłuszcz.
2.Wkładać sitko do silnie rozgrzanego tłuszczu,sprawdzić czy temperatura jest właściwa wrzucając jedną frytkę jeśli wypłynie od razu możemy smażyć.
3.Zanurzać w rozgrzanym tłuszczu partiami,aby go nie wystudzić (żeby frytki nie dusiły się i nie przesiąkały tłuszczem,tylko się smażyły),nie dokładać podczas smażenia ,bo mogą się spalić
4. Kiedy frytki się usmażą należy je bardzo dokładnie osączyć i wyjąć na bibułę,aby ściekł nadmiar tłuszczu.
5.Solić po usmażeniu i od razu podawać.

Przepis na frytki:

1 kg ziemniaków
1 litr oleju sól

Ziemniaki obrać pokroić w słupki ,opłukać ze skrob  ,osuszyć.  Tłuszcz rozgrzać do temp 180* frytki włożyć do sitka, zanurzyć w rozgrzanym oleju, smażyć około 5 minut, wyjąć, ostudzić i ponownie zanurzyć w rozgrzanym oleju. Dosmażyć na złoty kolor, osączyć, posolić i podawać.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak usmażyć frytki aby były chrupiące?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane