Strona główna Jak usmażyć frytki aby były chrupiące?

Jak usmażyć frytki aby były chrupiące?

2milutka - Porady kulinarne: Jak usmażyć frytki aby były chrupiące?

Złoty Ekspert
Artykuły: 31
zdjęcia: 1 z 1
Jak usmażyć frytki aby były chrupiące?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Parę zasad które mają wielkie znaczenie aby nasze domowe frytki nie były gumowate i nasączone tłuszczem


1.Pokrojone ziemniaki bardzo dokładnie osuszyć żeby nie pryskał tłuszcz.
2.Wkładać sitko do silnie rozgrzanego tłuszczu,sprawdzić czy temperatura jest właściwa wrzucając jedną frytkę jeśli wypłynie od razu możemy smażyć.
3.Zanurzać w rozgrzanym tłuszczu partiami,aby go nie wystudzić (żeby frytki nie dusiły się i nie przesiąkały tłuszczem,tylko się smażyły),nie dokładać podczas smażenia ,bo mogą się spalić
4. Kiedy frytki się usmażą należy je bardzo dokładnie osączyć i wyjąć na bibułę,aby ściekł nadmiar tłuszczu.
5.Solić po usmażeniu i od razu podawać.

Przepis na frytki:

1 kg ziemniaków
1 litr oleju sól

Ziemniaki obrać pokroić w słupki ,opłukać ze skrob  ,osuszyć.  Tłuszcz rozgrzać do temp 180* frytki włożyć do sitka, zanurzyć w rozgrzanym oleju, smażyć około 5 minut, wyjąć, ostudzić i ponownie zanurzyć w rozgrzanym oleju. Dosmażyć na złoty kolor, osączyć, posolić i podawać.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak usmażyć frytki aby były chrupiące?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane