Jak usmażyć rybę?

  • 3

Możliwości na przygotowanie ryb jest bardzo wiele, najczęściej jednak decydujemy się na ich usmażenie. Nic w tym dziwnego - chrupiące i aromatyczne, podbijają podniebienia nawet najwybredniejszych smakoszy. Przeczytajcie artykuł i sprawdźcie, jak prawidłowo usmażyć rybę!

         
ocena: 4/5 głosów: 9
Jak usmażyć rybę?
fot. Fotolia
Usmażmy chrupiącą rybę!

Smażenie ryby z pozoru wydaje się być banalną czynnością, jednak ile razy zdarzało się nam wyciągnąć ją z patelni w kilku niezbyt estetycznych kawałkach?

Kluczem do uzyskania smacznej i chrupkiej ryby jest jej przygotowanie. Aby mięso ryby było ładnie przyrumienione, przed włożeniem na patelnię należy je starannie osuszyć ręcznikiem papierowym (zwłaszcza gdy ryba była uprzednio zamrożona), a następnie namoczyć w rozmąconym jajku, mące i ułożyć na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Jeśli tylko lubcie, możecie też zanurzyć rybne porcje w gęstym cieście naleśnikowym!

Rybę należy smażyć na małym ogniu i nieprzekrytej patelni - smażona pod przykryciem straci bowiem chrupkość! Istotną sprawą jest także doprawienie ryby. By po usmażeniu nie była słucha, najlepiej posolić ją bezpośrednio przed włożeniem na patelnię lub kiedy już ją na niej ułożymy.

Smażona ryba Smażona ryba
Zdjęcia: Fotolia
 
Jaką rybę wybrać?
 
Planując przygotowanie obiadu z rybą w roli głównej, należy się zastanowić, jaki gatunek będzie do tego celu najlepszy. Najkorzystniej jest kupować świeże lub dopiero co poporcjowane ryby, takie jak: dorsz, mintaj, miruna, pstrąg, morszczuk czy sola.
 
Jeśli chcemy uniknąć rozpadania się ryby na patelni, koniecznie wybierajmy ryby ze skórą -  ta zewnętrza cześć ryb pomoże utrzymać mięso w całości, a w efekcie lepiej zaprezentuje się na talerzu.
 
Gdy kupujemy mrożonkę, warto zwrócić uwagę na to, by ryba nie była glazurowana, ponieważ w tej warstwie lodu znajdować się mogą chemiczne dodatki takie jak: kwas mlekowy czy chlorek sodu, których zadaniem jest konserwowanie rybnych filetów.
 
Z czym zaserwować rybę?
 
W towarzystwie ryby z patelni doskonale sprawdzą się młode ziemniaki, ryż, kasze, gotowane na parze warzywa, a nawet najróżniej skomponowane surówki czy świeże pęki pietruszki i kopru.

Smażony pstrąg
Zdjęcie: Fotolia

Chrupiące ryby ciekawie i wykwintnie smakują również polane delikatnym sosem cytrynowym lub takim z dodatkiem białego wina.
 
Ryba - źródło zdrowia

O tym, że rybie mięso należy do jednych z  najbardziej wartościowych wiedzą już nawet dzieci. Stanowi ono najlepsze źródło łatwo przyswajalnego białka, które cechuje się wysoką wartością biologiczną. Ryby wprowadzić warto do swojej diety również ze względu na obecną w ich składzie cenną witaminę A, D, E oraz witaminy z grupy B.

Regularne spożywanie ryb (szczególnie morskich), korzystnie wpływa na pracę serca i mózgu. Udowodniono także, że ich jedzenie reguluje poziom cholesterolu, lipidów, zapobiega powstawaniu zakrzepów, a także rozszerza naczynia krwionośne.

Niewiele osób ma świadomość, że ryby zatrzymują również oznaki starzenia, poprawiają koncentrację, koją nerwy i działają antydepresyjnie!
 
Podajcie do stołu!
 
Ryby są produktem, który jest doskonałą alternatywą dla ciężkich potraw mięsnych. Poza tym, że są smaczne, zawierają także wiele substancji korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Nie wiecie jak przygotować je w niezawodny sposób? Nie martwcie się tym zanadto! W naszym dziale z przepisami na ryby znajdziecie nie tylko pomysły na smażone, ale także pieczone, gotowane i grillowane rybne przysmaki!
 
Pośród naszych receptur na duża uwagę zasługuje przepis na szczupaka smażonego o smaku curry z dodatkiem majeranku i aromatycznego chilli!
 
Doskonałą propozycją letniego posiłku okaże się sałatka ze smażoną rybą. Mintaj połączony z kaszą gryczaną, kapustą włoską, cebulą, marynowaną papryką i sosem czosnkowym jest nie tylko pyszny ale i zdrowy!

Smażona ryba
Zdjęcie: Fotolia
 
Jak często przyrządzacie ryby i z czym najchętniej je podajecie? Czekamy na Wasze sprawdzone sposoby na to smakowite mięso. Nie zapominajcie jednocześnie, że dodawane przez Was autorskie receptury nagradzane są wymiennymi na nagrody wirtualami!