Smażymy idealne steki

Babcia Halinka - Porady kulinarne: Smażymy idealne steki offline

Platynowy Ekspert
Artykuły: 50
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Smażymy idealne steki
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Prawie każdy lubi jeść steki, Nie każdy jednak wie, jak je dobrze usmażyć...


Steki z reguły smaży się na tzw. angielską metodę, która polega na krótkotrwałej obróbce w wysokiej temperaturze. Tak usmażone mięso ma rumianą skórkę i jest soczyste w środku.

Mięso na steki powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je z lodówki na minimum 10 minut przed smażeniem. Mięso można wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach i przyprawach. Nie wolno go jednak solić, bo steki będą twarde.

Steki powinno się smażyć na dobrze rozgrzanym klarowanym maśle, bądź dobrej jakości oleju roślinnym. Ale i do oleju warto dodać odrobinę masła, które podniesie temperaturę smażenia. Uwaga, bardzo rozgrzanym tłuszcz przy zetknięciu z mięsem pryska!

Steki obsmażamy równomiernie
z obu stron na złoty kolor. Potem dopiero je dosmażamy lub wkładamy je do dobrze nagrzanego piekarnika.

W zależności od tego, jaki rodzaj steku chcemy uzyskać to mięso smażymy z każdej strony po:

- 3-4 minuty - stek krwisty, różowy w środku i bardzo soczysty
- 9-11 minut - stek półkrwisty
- 13-15  minuty - stek dobrze wysmażony.

Dobrym sposobem na sprawdzenie stopnia wysmażenia, jest delikatnie naciśnięcie mięsa. Im stawia większy opór, tym jest bardziej wysmażone.

Dopiero po usmażeniu steków doprawiamy je solą.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Smażymy idealne steki  
Gość

Ewa
gość

2008-09-08 19:43
Też mi przepis taki to i ja laik w tej kwestii potrafię napisać! Właśnie o to chodzi jaka marynata?!! Nie chcę kupnej, skoro sama już smażę prawdziwy stek to ma być dobry! Ile tłuszczu, jaki tłuszcz?!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Lin, kucharz z zamilowania
gość

2008-11-13 17:51
Przepis bzdurny. Kazdy osiołek wie, ze czym dluzej smazysz, tym bardziej wypieczone mieso. A oto w tym przepisie chodzi!
Ludzie! Troche pomyslunku, zanim cos napiszecie ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

macias
gość

2008-12-11 17:01
przepis chyba od babki polki z bialostockiego
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

pitek
gość

2009-01-02 16:07
przyłączam się do komentarzy poniżej - jak już zamieszczacie przepis, to taki który coś wniesie...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

zażenowany
gość

2009-02-16 21:43
jeśli chodzi o wołowinę to stek bzdur, jaka marynata?????? jaki rozgrzany tłuszcz??? co za pomysł stosować taka samą metodę do wieprzowiny i wołowiny??

brak słów!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Piastol
gość

2009-02-23 13:39
Ja nacieram steki świeżym czosnkiem i oliwą z oliwek dodaje pieprz i broń Boże sól bo mięso będzie twarde!! ( solimy dopiero na talerzu) można dodać trochę papryki łagodnej. Całość zalewamy szklanka czerwonego półwytrawnego wina i wkładamy do lodówki na 24h.
Smażymy na oliwie lub oleju na 3 min przed końcem smażenia polewamy mięso octem balsamicznym u i kładziemy na każdy kawałek masło!
Full Wypas!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Andzij
gość

2009-03-25 14:58
Stek smazy sie szybko na mocno rozgrzanym tłuszczu ale filozofia.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

pecio
gość

2009-04-07 18:40
to chyba tylko dla takich jak ja
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Creasy2008
gość

2009-12-16 21:59
4 i 3 min z drugiej strony to troche zadługo jak na krwisty.
Zamieszczam linka do super przepisów na stek Gordona Brown'a...

http://www.channel4.com/food/recipes/chefs/gordon-ramsay/steak-and-chips-with-a-rocket-and-parmesan-salad-recipe_p_1.html

pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Creasy 2008
gość

2009-12-16 21:59
Creasy2008 napisał(a):

4 i 3 min z drugiej strony to troche zadługo jak na krwisty.
Zamieszczam linka do super przepisów na stek Gordona Ramsay'a

http://www.channel4.com/food/recipes/chefs/gordon-ramsay/steak-and-chips-with-a-rocket-and-parmesan-salad-recipe_p_1.html

pozdrawiam.

Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sammsak
gość

2010-08-13 01:46
Ogromna role ma tez rodzaj steaka, tzn z ktorej czesci pochodzi.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Maniek
gość

2010-10-27 22:24
O rany. 4 i 3 minuty to wysmażony. Stek z polędwicy tak ok 150 - 200 gram max 2 min z każdej strony.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Maniek
gość

2010-10-27 22:28
A 9-11 minut to nie półkrwisty tylko zelówa. Po 3 minuty na każdą stronę w zupełności wystarczą. Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Bogo
gość

2011-01-06 14:56
Nie rozumiem czemu tak narzekacie na ten przepis. To prosty i bardzo dobry przepis. Wprowadziłem steki lekko wysmażone do swojej diety 3 miesiące temu. Są bardzo odżywcze i bogate w białko. Opis przygotowania jest bardzo ważny. Ja smażę stek 7 minut. Może nie wygląda on apetycznie na talerze, krew z pod niego wypływa ;) Ale tak przyrządzone mięso, popijanie wodą sprawia że odkrywamy nowe smaki a nasze kubki smakowe zniszczone przez fast food zaczynają spełniać swoje zadanie. Polecam.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ManiekEl
gość

2011-05-03 02:22
Pół krwisty 9-11 minut z każdej strony? Przecież to zelówa.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

anonim
gość

2011-06-15 15:00
Ej moze sie wtracam. Ale kto napisal ze to jest przepis na stek? NAPISANE JEST JAK SMAZYC STEK!!! a nie przepis na najlepszy stek? czy stek w marynacie jakiejs tam! Nic nie ma o przepisie tylko teoria jak to zrobic. Powiem ze mi sie bardzo przydal ten opis bo zielonego pojecia nie mialem o smazeniu stekow :D Pozdro 4ALL
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Andzia
gość

2011-09-08 13:14
porabalo mi sie i kupilam przyprawe z kamisa do miesa wieprzowego a mam gotowo pokrojone steki wolowe :D dobry przeppis dla laikow, wlasnie o to mi chodzilo. Niektore miesa sie podlewa, niektore cos tam jeszcze innego, na szczescie nie potrzaba specjalnej filozofii do tych stekow :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jack
gość

2012-07-29 01:40
ja dzis robilem posypalem pieprzem sola i troche przyprawa do miesa.jakies pol godziny na grilu i wyszedl najlepszy stek jaki w zyciu jadlem przypieczony calkowicie upieczony miekki i pyszny a wy se zryjcie te surowe mieso,ochyda!
Skomentuj
Oceń:
0

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane