Smażymy idealne steki

Babcia Halinka - autor porady Smażymy idealne steki offline

Platynowy Ekspert
Artykuły: 50
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Smażymy idealne steki
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Prawie każdy lubi jeść steki, Nie każdy jednak wie, jak je dobrze usmażyć...


Steki z reguły smaży się na tzw. angielską metodę, która polega na krótkotrwałej obróbce w wysokiej temperaturze. Tak usmażone mięso ma rumianą skórkę i jest soczyste w środku.

Mięso na steki powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je z lodówki na minimum 10 minut przed smażeniem. Mięso można wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach i przyprawach. Nie wolno go jednak solić, bo steki będą twarde.

Steki powinno się smażyć na dobrze rozgrzanym klarowanym maśle, bądź dobrej jakości oleju roślinnym. Ale i do oleju warto dodać odrobinę masła, które podniesie temperaturę smażenia. Uwaga, bardzo rozgrzanym tłuszcz przy zetknięciu z mięsem pryska!

Steki obsmażamy równomiernie
z obu stron na złoty kolor. Potem dopiero je dosmażamy lub wkładamy je do dobrze nagrzanego piekarnika.

W zależności od tego, jaki rodzaj steku chcemy uzyskać to mięso smażymy z każdej strony po:

- 3-4 minuty - stek krwisty, różowy w środku i bardzo soczysty
- 9-11 minut - stek półkrwisty
- 13-15  minuty - stek dobrze wysmażony.

Dobrym sposobem na sprawdzenie stopnia wysmażenia, jest delikatnie naciśnięcie mięsa. Im stawia większy opór, tym jest bardziej wysmażone.

Dopiero po usmażeniu steków doprawiamy je solą.

Komentarze do Smażymy idealne steki  
Gość

Ewa
gość

2008-09-08 19:43
Też mi przepis taki to i ja laik w tej kwestii potrafię napisać! Właśnie o to chodzi jaka marynata?!! Nie chcę kupnej, skoro sama już smażę prawdziwy stek to ma być dobry! Ile tłuszczu, jaki tłuszcz?!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Lin, kucharz z zamilowania
gość

2008-11-13 17:51
Przepis bzdurny. Kazdy osiołek wie, ze czym dluzej smazysz, tym bardziej wypieczone mieso. A oto w tym przepisie chodzi!
Ludzie! Troche pomyslunku, zanim cos napiszecie ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

macias
gość

2008-12-11 17:01
przepis chyba od babki polki z bialostockiego
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

pitek
gość

2009-01-02 16:07
przyłączam się do komentarzy poniżej - jak już zamieszczacie przepis, to taki który coś wniesie...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

zażenowany
gość

2009-02-16 21:43
jeśli chodzi o wołowinę to stek bzdur, jaka marynata?????? jaki rozgrzany tłuszcz??? co za pomysł stosować taka samą metodę do wieprzowiny i wołowiny??

brak słów!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Piastol
gość

2009-02-23 13:39
Ja nacieram steki świeżym czosnkiem i oliwą z oliwek dodaje pieprz i broń Boże sól bo mięso będzie twarde!! ( solimy dopiero na talerzu) można dodać trochę papryki łagodnej. Całość zalewamy szklanka czerwonego półwytrawnego wina i wkładamy do lodówki na 24h.
Smażymy na oliwie lub oleju na 3 min przed końcem smażenia polewamy mięso octem balsamicznym u i kładziemy na każdy kawałek masło!
Full Wypas!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Andzij
gość

2009-03-25 14:58
Stek smazy sie szybko na mocno rozgrzanym tłuszczu ale filozofia.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

pecio
gość

2009-04-07 18:40
to chyba tylko dla takich jak ja
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Creasy2008
gość

2009-12-16 21:59
4 i 3 min z drugiej strony to troche zadługo jak na krwisty.
Zamieszczam linka do super przepisów na stek Gordona Brown'a...

http://www.channel4.com/food/recipes/chefs/gordon-ramsay/steak-and-chips-with-a-rocket-and-parmesan-salad-recipe_p_1.html

pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sammsak
gość

2010-08-13 01:46
Ogromna role ma tez rodzaj steaka, tzn z ktorej czesci pochodzi.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Maniek
gość

2010-10-27 22:24
O rany. 4 i 3 minuty to wysmażony. Stek z polędwicy tak ok 150 - 200 gram max 2 min z każdej strony.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Maniek
gość

2010-10-27 22:28
A 9-11 minut to nie półkrwisty tylko zelówa. Po 3 minuty na każdą stronę w zupełności wystarczą. Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Bogo
gość

2011-01-06 14:56
Nie rozumiem czemu tak narzekacie na ten przepis. To prosty i bardzo dobry przepis. Wprowadziłem steki lekko wysmażone do swojej diety 3 miesiące temu. Są bardzo odżywcze i bogate w białko. Opis przygotowania jest bardzo ważny. Ja smażę stek 7 minut. Może nie wygląda on apetycznie na talerze, krew z pod niego wypływa ;) Ale tak przyrządzone mięso, popijanie wodą sprawia że odkrywamy nowe smaki a nasze kubki smakowe zniszczone przez fast food zaczynają spełniać swoje zadanie. Polecam.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ManiekEl
gość

2011-05-03 02:22
Pół krwisty 9-11 minut z każdej strony? Przecież to zelówa.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

anonim
gość

2011-06-15 15:00
Ej moze sie wtracam. Ale kto napisal ze to jest przepis na stek? NAPISANE JEST JAK SMAZYC STEK!!! a nie przepis na najlepszy stek? czy stek w marynacie jakiejs tam! Nic nie ma o przepisie tylko teoria jak to zrobic. Powiem ze mi sie bardzo przydal ten opis bo zielonego pojecia nie mialem o smazeniu stekow :D Pozdro 4ALL
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Andzia
gość

2011-09-08 13:14
porabalo mi sie i kupilam przyprawe z kamisa do miesa wieprzowego a mam gotowo pokrojone steki wolowe :D dobry przeppis dla laikow, wlasnie o to mi chodzilo. Niektore miesa sie podlewa, niektore cos tam jeszcze innego, na szczescie nie potrzaba specjalnej filozofii do tych stekow :)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

jack
gość

2012-07-29 01:40
ja dzis robilem posypalem pieprzem sola i troche przyprawa do miesa.jakies pol godziny na grilu i wyszedl najlepszy stek jaki w zyciu jadlem przypieczony calkowicie upieczony miekki i pyszny a wy se zryjcie te surowe mieso,ochyda!
Skomentuj
Oceń:
0
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane