Jak wykorzystać płatki owsiane, jaglane i ryżowe?

  • 1

Nie ważne, które wybierzecie - wszystkie są szybkie, łatwe w przygotowaniu i doskonale nadają się na ciepłe śniadanie, które dostarczy Wam energii na cały dzień! Znajdźcie swoją ulubioną kompozycję.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak wykorzystać płatki owsiane, jaglane i ryżowe?
fot. Fotolia

Można je także wykorzystać do wielu innych celów kulinarnych, a nawet kosmetycznych.

Jeśli chodzi o płatki owsiane, to zapewne wszystkim przychodzi na myśl owsianka. Jeśli ktoś nie lubi jej tradycyjnego smaku, może spróbować różnych wersji smakowych, np. z tartym jabłkiem i cynamonem lub śliwkami suszonymi.

Do takich owsianek doskonale pasują także inne bakalie. Można dodać jagody goji, orzechy czy rodzynki. Płatki te doskonale nadają się także do robienia ciasteczek owsianych lub batoników musli. Będą dużo zdrowsze i smaczniejsze od sklepowych łakoci.

Płatki doskonale zastąpią także panierkę do kotletów. Można wymieszać je z bułką tartą lub z sezamem czy siemieniem lnianym. Z płatków owsianych można też zrobić mleko owsiane. To doskonała alternatywa dla osób uczulonych na mleko krowie.

Płatki ryżowe najlepiej nadają się do mlecznych zup. Ich smak można podkreślić dynią. Warto wtedy przygotować sobie zapas pieczonej i miksowanej dyni i zamrozić w porcjach.

Takie puree można dodać do mleka, w którym będą gotowały się płatki. Można zrobić też ryżankę, czyli inną wersję owsianki. Płatki ryżowe doskonale komponują się z jabłkiem, cynamonem i cukrem trzcinowym. Do posłodzenia można także użyć miodu lub syropu z agawy.

Płatki jaglane to szybki i zdrowy sposób na śniadanie. Jeśli nie mamy czasu na ugotowanie kaszy jaglanej, możemy wykorzystać właśnie ten produkt. Wystarczy je zalać mlekiem i chwilkę podgotować. Doskonale nadają się także do musli, jogurtów czy koktajli.

Wszystkie te rodzaje płatków można zmielić (jeśli nie macie młynka, można użyć blendera kielichowego) i uzyskać mąkę.

Będą zdrowsze od pszennej mąki , a można je wykorzystać niemal do wszystkich celów kulinarnych. I co ważne, uzyskana w ten sposób mąka będzie dużo tańsza od tej kupionej w sklepie.

Przeczytaj: Płatki śniadaniowe pod lupą