Jak zagęścić gulasz?

  • 1

Gulasz to jedno z częściej przygotowywanych dań w naszych domach. Powinien on być dość gęsty, zawiesisty. Możemy uzyskać taki efekt na wiele sposobów: przygotowując zasmażkę z mąki i masła, dodając śmietanę lub zmiksowane warzywa.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zagęścić gulasz?
fot. Fotolia
Gulasz to potrawa często przygotowywana w naszych domach. Trafia na nasze stoły zwłaszcza w zimne, pochmurne dni, ponieważ jest bardzo sycący i rozgrzewający.  Bywa że, przygotowując go mamy problem z odpowiednią konsystencją potrawy. Powinien on być dość gęsty, zawiesisty. Możemy uzyskać taki efekt na wiele sposobów.

Jak zagęścić gulasz?

Jest wiele sposobów, dzięki którym ta potrawa stanie się odpowiednio gęsta:
  • Zasmażka- na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy taką samą ilość mąki i smażymy mieszając przez chwilę, następnie gorącą przelewamy do garnka z gulaszem i dokładnie mieszamy.
  • Śmietana- kwaśną śmietanę najpierw mieszamy z kilkom łyżkami gulaszu, a następnie dodajemy do garnka dalej mieszając.
  • Mąka- kilka jej łyżek mieszamy z zimną wodą i dodajemy do potrawy, możemy wykorzystać różne jej rodzaje: pszenną, ziemniaczaną, czy kukurydzianą.
  • Warzywa- ugotowane i zmiksowane świetnie zagęszczają potrawy, w przypadku gulaszu możemy wykorzystać część warzyw duszonych w tej potrawie, marchewkę, pietruszkę, seler, czy ziemniaki.
  • Koncentrat pomidorowy- wystarczy dodać łyżkę lub dwie, by nasza potrawa nabrała gęstości, a przy okazji pysznego pomidorowego smaku i pięknego, głębokiego koloru.
  • Pieczywo- możemy dodać  łyżeczkę, czy dwie bułki tartej lub pokruszony biały chleb bez skórki, następnie gotujemy kilkanaście minut do ich rozpuszczenia.
  • Redukcja płynu- jeśli nasz gulasz będzie wystarczająco długo się dusił bez przykrycia, nadmiar wody wyparuje i nasza potrawa sama z siebie nabierze odpowiedniej konsystencji.
Jak przyrządzamy gulasz?

Przygotowując gulasz dodajemy do garnka przyprawione mięso wieprzowe, bądź wołowe, dużo warzyw, zwłaszcza korzeniowych oraz przyprawy. Następnie powoli całość dusimy, aż do uzyskania pachnącej, zawiesistej potrawki z kawałkami rozpływającego się w ustach mięsiwa. Podajemy go z pieczywem, kaszą lub ryżem.