Strona główna Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru!

Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru!

Smaczki « poprzedni | następny »
kołczu - Porady kulinarne: Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru!

Srebrny Ekspert
Artykuły: 1148
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 1
Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru!
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Smak pikantnej potrawy może zostać złagodzony szklanką mleka albo odrobiną cukru. Jak to działa?


Całkiem powszechną praktyką jest picie mleka po zjedzeniu czegoś ostrego – na przykład ostrej papryki. Podobne właściwości ma też cukier – łagodzi on smak ostrej potrawy, ale tylko na chwilę – po jego rozpuszczeniu palące uczucie powraca. Czemu cukier jest mniej skuteczny?

Cukier nie usuwa substancji chemicznej odpowiedzialnej za ostry smak – kapsaicyny, która działa na receptory bólu powodując uczucie ostrości w ustach. Cukier ledwo odwraca uwagę zakończeń nerwowych, kiedy bardziej skuteczne mleko reaguje z kapsaicyną i usuwa jej ostry smak z ust. Podobnie działanie ma wódka – rozpuszcza kapsaicynę. Bezskuteczne jest natomiast picie wody, ponieważ tylko rozprowadzimy nią palącą substancję w ustach.




Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru!  
misia5

misia5

2013-01-16 12:13
Do złagodzenia nadaje się też śmietana np. 18% lub masło:) Im tłustszy produkt mleczny tym szybsza i skuteczniejsza "ochłoda" po piekielnym daniu:)
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane