Strona główna Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru!

Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru!

Smaczki « poprzedni | następny »
kołczu - Porady kulinarne: Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru! offline

Srebrny Ekspert
Artykuły: 1148
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru!
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Smak pikantnej potrawy może zostać złagodzony szklanką mleka albo odrobiną cukru. Jak to działa?


Całkiem powszechną praktyką jest picie mleka po zjedzeniu czegoś ostrego – na przykład ostrej papryki. Podobne właściwości ma też cukier – łagodzi on smak ostrej potrawy, ale tylko na chwilę – po jego rozpuszczeniu palące uczucie powraca. Czemu cukier jest mniej skuteczny?

Cukier nie usuwa substancji chemicznej odpowiedzialnej za ostry smak – kapsaicyny, która działa na receptory bólu powodując uczucie ostrości w ustach. Cukier ledwo odwraca uwagę zakończeń nerwowych, kiedy bardziej skuteczne mleko reaguje z kapsaicyną i usuwa jej ostry smak z ust. Podobnie działanie ma wódka – rozpuszcza kapsaicynę. Bezskuteczne jest natomiast picie wody, ponieważ tylko rozprowadzimy nią palącą substancję w ustach.




Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru!  
misia5

misia5
offline

2013-01-16 12:13
Do złagodzenia nadaje się też śmietana np. 18% lub masło:) Im tłustszy produkt mleczny tym szybsza i skuteczniejsza "ochłoda" po piekielnym daniu:)
Skomentuj
Oceń:
0

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane