Strona główna Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru!

Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru!

Smaczki « poprzedni | następny »
kołczu - Porady kulinarne: Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru! offline

Srebrny Ekspert
Artykuły: 1148
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru!
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Smak pikantnej potrawy może zostać złagodzony szklanką mleka albo odrobiną cukru. Jak to działa?


Całkiem powszechną praktyką jest picie mleka po zjedzeniu czegoś ostrego – na przykład ostrej papryki. Podobne właściwości ma też cukier – łagodzi on smak ostrej potrawy, ale tylko na chwilę – po jego rozpuszczeniu palące uczucie powraca. Czemu cukier jest mniej skuteczny?

Cukier nie usuwa substancji chemicznej odpowiedzialnej za ostry smak – kapsaicyny, która działa na receptory bólu powodując uczucie ostrości w ustach. Cukier ledwo odwraca uwagę zakończeń nerwowych, kiedy bardziej skuteczne mleko reaguje z kapsaicyną i usuwa jej ostry smak z ust. Podobnie działanie ma wódka – rozpuszcza kapsaicynę. Bezskuteczne jest natomiast picie wody, ponieważ tylko rozprowadzimy nią palącą substancję w ustach.




Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jak złagodzić ostry smak? Użyj mleka albo cukru!  
misia5

misia5
offline

2013-01-16 12:13
Do złagodzenia nadaje się też śmietana np. 18% lub masło:) Im tłustszy produkt mleczny tym szybsza i skuteczniejsza "ochłoda" po piekielnym daniu:)
Skomentuj
Oceń:
0

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane