Jak zrobić babkę piaskową?

Do przygotowania babki piaskowej potrzebujemy mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru, proszku do pieczenia, masła i jajek. Przepis na babkę piaskową jest banalnie prosty, wypróbuj na Wielkanoc!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić babkę piaskową?
fot. Fotolia

Prosty przepis na babkę piaskową


Babka piaskowa ma podobną strukturę do ciasta kruchego, jednak jest od niego o wiele delikatniejsza. Przygotowujemy ją najchętniej na Wielkanoc. Jednak to proste ciasto świetnie sprawdza się także na co dzień.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy
Wykonanie:
  • Masło rozpuszczamy i studzimy.
  • Jajka ubijamy na gęstą i puszystą pianę.
  • Dodajemy cukier i ubijamy jeszcze kilka minut.
  • Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy składniki.
  • Na koniec dodajemy ostudzone masło i aromat.
  • Całość delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników.
  • Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Wkładamy do niej masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok 50 minut.

Inne wersje babki piaskowej

  • marmurkowa: do części ciasta dodajemy kakao i wkładamy różnokolorowe masy naprzemiennie dl formy.
  • cytrynowa: dodajemy do niej sok i skórkę z jednej cytryny. Dodatkowo możemy ją uzupełnić kandyzowaną skórką z tego owocu.
  • klasyczna polana lukrem czy polewą czekoladową
  • babka piaskowa z makiem, rodzynkami, orzechami włoskimi, czy innymi bakaliami.
Wciąż szukasz przepisu na idealną babkę wielkanocną? Wypróbuj przepis na babkę majonezową.