Jak zrobić białą kiełbasę?

  • 1

Biała kiełbasa to nieodzowny składnik potraw świątecznych. Przygotujemy ją ze zmielonego mięsa różnego rodzaju wymieszanego z odpowiednimi przyprawami. Masę przekładamy do jelit i według uznania kiełbasę parzymy lub pieczemy.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak zrobić białą kiełbasę?
fot. Fotolia
Biała kiełbasa przygotowana domowym sposobem jest smaczniejsza niż ta ze sklepowej półki. Sami wybieramy mięso, które znajdzie się w jej składzie, więc wiemy, że jest ono dobrej jakości.  Nie jest wzbogacona  chemicznymi  konserwantami,  czy sztucznymi poprawiaczami smaku. Oczywiście musimy najpierw poświęcić czas na jej przygotowanie, jednak na pewno nie pożałujemy naszego trudu.

Sprzęt i składniki potrzebne do zrobienia kiełbasy białej w domu

Do przygotowania naszej potrawy potrzebujemy maszynki  do mielenia z dodatkową końcówką do napełniania kiełbas oraz  jelit.

Potrzebne składniki to:
  • Mięso-  karkówka, łopatka i podgardle  w różnych proporcjach, powinno być mocno schłodzone,
  • Przyprawy- pieprz, czosnek, cukier, sól peklowa, majeranek,
  • Zimna woda- około 1-1,5 szklanki.

Jak zrobić białą kiełbasę?
  • Na początek mielimy przygotowane mięso oraz je przyprawiamy. Na 10 kg masy dodajemy 18 dag soli peklowej, łyżeczkę pieprzu prawdziwego i ziołowego,  2 łyżeczki cukru, 8 ząbków zmiażdżonego czosnku, 3 łyżeczki majeranku.
  • Wszystko dokładnie mieszamy, w trakcie dodajemy powoli wodę. Odstawiamy na dwie godziny pod przykryciem. Po tym czasie próbujemy czy nie trzeba jeszcze doprawić, dobrym sposobem będzie podsmażenie małego kawałku masy na patelni.
  • Jeśli mięso nam smakuje napełniamy nim jelita wykorzystując specjalną końcówkę do maszynki do mielenia. Co jakiś czas zakręcamy jelita tworząc kiełbaski odpowiedniej wielkości. Jelita przedtem przygotowujemy według zaleceń producenta.

Tak przygotowaną białą kiełbasę możemy sparzyć, wtedy trzymamy ją koło 30 minut w gorącej ale nie wrzącej wodzie. Dobrze smakować będzie również upieczona w piekarniku na przykład z cebulą. Jeśli przygotowaliśmy jej dużo możemy część pętek zamrozić do wykorzystania w późniejszym terminie.