Jak zrobić biszkopt?

  • 2

Puszysty i lekki biszkopt to element wielu deserów, ciast i tortów. Jak go zrobić, by był idealny w smaku, dobrze wypieczony i - co najważniejsze - żeby nie opadał? Podpowiadamy!

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Jak zrobić biszkopt?
fot. Fotolia
Na pozór banalny...

Ciasto biszkoptowe na pozór nie wydaje się być trudnym wypiekiem - wystarczy ubić białka z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, odpowiednią mąkę w odpowiednich proporcjach i voila! Co więc sprawia, że ciasto biszkoptowe często nie jest takie jak byśmy sobie tego życzyli? Przyjrzyjmy się z bliska temu słodkiemu wypiekowi!

Podstawa to składniki!

Wiele osób wypiekających ciasto biszkoptowe zajmuje w jego sprawie ortodoksyjne stanowisko sądząc, że biszkopt składa się wyłącznie z jaj, cukru i mąki. Osoby te zazwyczaj przestrzegają następującej zasady doboru składników: na każde z jajek przypada po łyżce cukru i mąki!

Biszkopt Biszkopt

Zdjęcia: Fotolia

Wszyscy którzy niejednokrotne szukali idealnego przepisu na biszkopt wiedzą jednak, że istnieje cała masa receptur, które zalecają zamianę części mąki na mąkę ziemniaczaną, dodawanie do masy proszku do pieczenia czy też octu. Takie urozmaicenie ma dodać wypiekowi jeszcze większej lekkości!

Niezależnie od przepisu na biszkopt, istnieją zasady obowiązujące każdorazowo podczas jego przygotowania. Jakie to zasady? Robiąc biszkopt należy pamiętać, by bezwzględnie używać produktów, które są świeże i mają temperaturę pokojową (szczególnie dotyczy to jaj!).

Kolejnym istotnym elementem przygotowania ciasta jest także przesianie mąki (zarówno pszennej, jak i ziemniaczanej) przez sito - wprowadzi to między jej cząsteczki powietrze, dzięki czemu wypiek będzie puszysty. 

Ubijając biszkopt pamiętać należy pamiętać, by wybierać cukier o drobnych kryształkach - będzie miał większe szanse na rozpuszczenie się w całości podczas miksowania z białkami!

Co z tym mieszaniem?

Przy robieniu biszkoptu nie bez znaczenia jest także sposób i kolejność mieszania składników. Dwa główne nurty to metoda "na ciepło" i "na zimno". Pierwsza z wymienionych polega na miksowaniu jaj w naczyniu umieszczonym na parze, co ma zwiększyć napowietrzanie masy, druga natomiast - popularniejsza - to miksowanie jaj bez podgrzewania.

Starannie oddzielone i posolone białka ubija się na sztywną pianę. Należy uważać, by nie znalazła się w nich nawet odrobina żółtek. Ważne jest także by nie miksować białek zbyt długo, gdyż może to doprowadzić do "przebicia" piany, która w efekcie zmieni konsystencję na twarogową.

Biszkopt
Zdjęcie: Fotolia

Istotną zasadą jest także stopniowe dodawanie wszystkich składników: cukru (po kilka łyżeczek jednorazowo), żółtek (w momencie gdy białka będą lśniące), a także przesianej mąki i proszku do pieczenia - bardzo ważne jest by nie robić tego za pomocą miksera! Ponieważ mąka może spowodować opadnięcie piany, łączymy ją z masą za pomocą pałki, rózgi lub szpatułki.

Kiedy masa biszkoptowa jest już gotowa przedkładamy ją do formy. Uwaga! Nie smarujemy jej tłuszczem, nie posypujemy mąką, manną czy bułką tartą! Formę wystarczy wyłożyć papierem śniadaniowym!

Pieczenie ciasta biszkoptowego

Profesjonalne książki dla cukierników mówią, że biszkopt należy piec w temperaturze ok. 160-180°C, przez maksymalnie 35-40 minut. Każdorazowo, pamiętać trzeba by umieszczać go w piekarniku, kiedy ten osiągnie już pożądaną temperaturę. Wielu ekspertów w wypieku ciast uważa, że biszkopt należy piec do momentu "suchego patyczka", czyli do czasu aż wykałaczka po wbiciu w ciasto będzie sucha.

Bardzo dużą popularnością wśród cukierników cieszy się także sposób "rzucania biszkopta". Według tej zasady, po wyciągnięciu ciasta z piekarnika powinno się go razem z blaszką rzucić na podłogę z wysokości ok. 40 centymetrów - dzięki czemu wypiek nie opadnie i będzie pulchniejszy!

Zasmakujcie!

Teraz gdy wiecie już jak zrobić idealny placek biszkoptowy, koniecznie zajrzycie do naszego działu - biszkopty! Znajdziecie tam mnóstwo przepisów na wypieki z owocami, kremem czy masą. Fantastycznie sprawdzą się zarówno na przyjęciach, jak i jako deser do codziennej kawy!
Ponieważ sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami, zachęcamy Was do zapoznania się z przepisem na orzeźwiający biszkopt z truskawkami i masą śmietanową.

Nie bylibyśmy sobą gdybyśmy nie zaproponowali Wam także alternatywy dla tradycyjnego wypieku jakim jest wartościowy i pyszny w smaku biszkopt owsiany - skosztujcie koniecznie!

Biszkopt
Zdjęcia: Fotolia

Zapach samodzielnie upieczonego ciasta wprowadza w świetny nastrój i zachęca do zapraszania przyjaciół. Mamy nadzieję, że nasze wskazówki podpowiedzą, jak zrobić wymarzony biszkopt! A jeśli znacie inne sposoby na jego upieczenie, podzielcie się nimi dodając przepis opatrzony zdjęciami!