Jak zrobić bitą śmietanę z mleka?

Bitą śmietanę można otrzymać poprzez zmiksowanie mleka kokosowego, tłustego mleka krowiego lub mleka skondensowanego.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka?
fot. Fotolia
Bitą śmietanę można błyskawicznie zrobić, mając pod ręką jeden z trzech składników: mleko kokosowe, mleko skondensowane lub zwykłe. Do tego nieco cukru pudru, mikser i gotowe.

Jak ubić śmietanę?

Sekretem dobrze ubitej śmietany są schłodzone składniki oraz odpowiednie akcesoria. Najlepiej jest posługiwać się mikserem z metalowymi łopatkami oraz metalową lub szklaną miską. Warto również wybrać odpowiednie składniki. Kiedy nie dysponujemy 30% lub 36% śmietaną, wówczas możemy sięgnąć po bardzo tłuste krowie mleko, mleko skondensowane lub mleczko kokosowe.

Jak zrobić śmietanę z mleka?

Ubijanie śmietany z mleka wcale nie jest trudne, acz trwa nieco dłużej niż zwykle. Ważne, aby do ubijanego produktu dodać nieco cukru pudru i cierpliwie mieszać.
  • Do przygotowania bitej śmietany z mleka (krowiego, kondensowanego niesłodzonego lub kokosowego), będą potrzebne: wybrane mleko i cukier puder. Ważne: Mleko kokosowe powinno być w formie twardej (nie płynnej!).
  • Do miski wlewamy  lub przekładamy wybrane mleko i włączamy mikser na maksymalnie obroty.
  • W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier puder – ilość zależy od naszych preferencji.
  • W miarę ubijania, masa zacznie gęstnieć.
  • Kiedy całość będzie sztywna – gotowe!
Uwaga: Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na ubijanie, możemy sięgnąć po gotowe fixy do śmietany. Wówczas całość potrwa zaledwie parę minut!