Jak ubić mleko kokosowe?

Mleko kokosowe ubija się po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Następnie gęstą część przekłada się do miski i miesza mikserem. Z gotowej masy można zrobić krem do tortu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ubić mleko kokosowe?
fot. Fotolia
Mleko kokosowe, czy to przygotowane w domu, czy kupione w sklepie, posiada różną zawartość tłuszczu. Do ubijania najlepiej jest przeznaczyć te o jak najwyższej jego zawartości. Zbyt płynne nie uzyska pożądanej konsystencji i lepiej jest je wykorzystać do zup lub sosów. Poziom tłuszczu najlepiej sprawdzić poprzez umieszczenie mleka w lodówce na kilka godzin – jeśli stanie się zwarte i zacznie przypominać masło, idealnie nada się do ubijania.

Jak zrobić wegańską bitą śmietanę?

Posiadając odpowiednie mleko kokosowe, same jego ubicie na śmietanę nie będzie zbyt trudne. Wszystko co potrzeba to mikser i odrobina cukru pudru.
  • Mleko chłodzimy całą noc w lodówce.
  • Na drugi dzień przekładamy do miski wyłącznie twardą część – płynną odlewamy.
  • Przy pomocy miksera ubijamy mleko na gładką masę, podobną do bitej śmietany.
  • Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Gotowe!
Jak zrobić masę do tortu?

Masę do tortu z mleka kokosowego robi się bardzo prosto. Wystarczy ubite mleko połączyć z cukrem pudrem, orzechami, owocami lub innymi dodatkami (np. wiórkami kokosowymi). Następnie gotową masą przekładamy blaty biszkoptu lub innego ciasta i całość schładzamy w lodówce.