Jak zrobić domowe chipsy?

Chipsy można zrobić z ziemniaków, jabłek, jarmużu lub bananów. Wystarczy dany składnik pokroić na cienkie plasterki, usmażyć lub upiec w piekarniku i posypać przyprawami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić domowe chipsy?
fot. Fotolia
Chipsy najczęściej przygotowywane są z ziemniaków i podawane z różnymi przyprawami. Można je również przygotować z jabłek, marchewki, jarmużu, bananów, batatów i innych warzyw korzeniowych i bulw. Przygotowuje się je na dwa sposoby – albo smażąc w głębokim tłuszczu, albo susząc je w niskiej temperaturze w piekarniku. Jak zrobić poszczególne rodzaje chipsów?

Jak zrobić chipsy z jabłek?

Chipsy z jabłek to nie tylko doskonała przekąska, lecz także dodatek do ciast, deserów czy owsianki. Można je zrobić z dodatkiem cynamonu, wanilii lub kardamonu.
  • Do zrobienia chipsów będą potrzebne: jabłka, wybrane przyprawy, ręczniki papierowe, mandolina lub tarka, nóż, blacha i papier do pieczenia.
  • Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na bardzo cienkie plasterki przy pomocy mandoliny lub tarki.
  • Plasterki wykładamy na ręcznik papierowy, osuszamy je, posypujemy przyprawami.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej plasterki jabłka i wkładamy do rozgrzanego do max. 80 st. C piekarnika.
  • Suszymy do momentu, aż zrobią się kruche.
  • Gotowe chipsy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do wilgoci.

Jak zrobić chipsy z ziemniaków?

Chipsy z ziemniaków to te, które znamy najlepiej. Służą nam za słoną przekąskę, idealną zarówno na imprezę, jak i leniwy wieczór przed telewizorem. Można je przygotować na dwa sposoby:

a) Smażenie
  • Do garnka wlewamy olej, stawiamy na palniku i mocno rozgrzewamy.
  • Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki przy pomocy mandoliny lub tarki, osuszamy.
  • Gdy olej będzie gorący, wrzucamy ziemniaki i smażymy na złoty kolor.
  • Gotowe chipsy przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami.
b) Pieczenie
  • Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C.
  • Pokrojone ziemniaki (w ten sposób co jabłka lub w metodzie do smażenia) wykładamy na blachę do pieczenia.
  • Pieczemy ok. 15 minut.
  • Gotowe chipsy posypujemy przyprawami. Smacznego!

Jak zrobić chipsy z jarmużu?

Przygotowanie tych chipsów jest jeszcze łatwiejsze od tych z ziemniaków. Wystarczy jarmuż umyć, osuszyć i wyłożyć na blachę do pieczenia. Następnie wstawiamy całość do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Gotowe chipsy z jarmużu posypujemy przyprawami.

Jak zrobić chipsy bananowe?

Chipsy bananowe przygotowuje się nieco inaczej niż pozostałe. Wystarczy bowiem banana pokroić na plasterki (nie muszą być tak cienkie jak w przypadku pozostałych składników) i usmażyć na patelni. Można je także wysuszyć w piekarniku lub suszarce spożywczej, dzięki czemu będą mniej kaloryczne.