Jak zrobić ciasto wiewiórka?

  • 1

Do wykonania ciasta wiewiórka wystarczy mąka, cukier, olej, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, jajka, jabłka, orzechy i cynamon.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić ciasto wiewiórka?
fot. fotolia
Ciasto wiewiórka to pyszne, rudawe ciasto z dodatkiem orzechów i jabłek. Przygotowywały je już nasze mamy, a nawet babcie. Pachnie cynamonem i smakuje wspaniale. Jest proste w wykonaniu, dlatego każdy podoła jego przygotowaniu.

Jak zrobić ciasto wiewiórka?

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 duże jabłka
  • 1½  szklanka obranych orzechów włoskich
  • cukier puder
wykonanie:
  • Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę,
  • Pół szklanki orzechów odkładamy w całości, resztę orzechów drobno siekamy,
  • Jajka miksujemy w misce, aż będą puszyste, następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy aż osiągniemy gładką masę,
  • Następnie po kolei dodajemy olej oraz przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon,
  • Całość miksujemy na niewielkich obrotach, na koniec dodajemy przygotowane jabłka i orzechy i mieszamy zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników,
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia,
  • Ciasto przekładamy do blachy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 50 minut,
  • Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy odłożonymi orzechami włoskimi.