Gołąbki bez zawijania – jak zrobić?

Kapusta starta na tarce, mięso mielone, jajka i ryż lub kasza. Te składniki wystarczą, by zrobić gołąbki bez zawijania. Z masy robimy pulpety i zapiekamy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Gołąbki bez zawijania – jak zrobić?
fot. Fotolia
W smaku bardzo przypominają tradycyjne gołąbki. Jednak wersja bez zawijania jest dużo szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Całość przygotowania zajmuje nie więcej niż 1,5 godziny.

Jak zrobić dobre gołąbki?

Sekretem dobrych gołąbków bez zawijania jest starcie kapusty na tarce o grubych oczkach. To ona nadaje im wyjątkowego smaku. Jak zrobić gołąbki krok po kroku?
  • Do przygotowania wersji bez zawijania będą potrzebne: biała lub młoda kapusta, mięso mielone, jajka, cebula, sucha kasza lub ryż. Do zrobienia sosu potrzebujemy: koncentratu pomidorowego, bulionu, śmietany i przypraw (np. majeranku).
  • Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, blanszujemy i dodajemy do mięsa mielonego.
  • Cebulę siekamy na drobną kostkę, dodajemy wraz z jajkami i ryżem lub kaszą do mięsa.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Z masy formujemy kotlety i podsmażamy na patelni, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i zalewamy nimi gołąbki.
  • Całość wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
  • Po tym czasie gołąbki są gotowe do podania. Smacznego!

Jak długo gotować gołąbki?

W przeciwieństwie do tradycyjnych gołąbków, tych bez zawijania nie gotujemy ani nie parzymy w wodzie tylko zapiekamy. Należy to robić ok. 50 minut, w zależności od ustawionej temperatury piekarnika. Zalecana waha się od 170 do 180 st. C, w zależności od stopnia wstępnego podsmażenia gołąbków na patelni.

Jakie przyprawy do gołąbków?

Gołąbki bez zawijania można doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Można również sięgnąć po słodką lub ostrą paprykę, oregano, bazylię czy też tymianek. Ważne, aby doprawiać sam sos a nie gołąbki – to on nadaje smaku całej potrawie.