Jak zrobić grzany miód pitny?

Zimą rozgrzeją nas nie tylko grzańce z wina i piwa. Jeśli w twojej domowej spiżarni znajduje się kilka butelek miodu pitnego z łatwością możesz przygotować z niego gorący trunek.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jak zrobić grzany miód pitny?

Jak zrobić grany miód pitny?

Grzane miody możemy przygotować na jeden z dwóch sposobów. Albo przygotowując specjalną esencję przypraw i owoców, albo mieszając bezpośrednio gorący miód  ze składnikami. Ja osobiście preferuje pierwsze rozwiązanie. Jest nieco bardziej czasochłonne, ale daje dużo lepsze rezultaty.
 

Czym przyprawić miód pitny?

Miody doskonale łączą się z przyprawami korzennymi, chmielem, niektórymi owocami, oraz bakaliami. Do esencji grzańca warto zastosować: imbir, goździki, kardamon, anyż, wanilię, gałkę muszkatołową. Składniki te należy dodawać w postaci niezmielonej, dzięki czemu łatwiej będzie nam odfiltrować naszą esencje.
 

Ziarnko do ziarnka – jak dużo przypraw odmierzyć?

Proporcje dobieramy w zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskać. Wanilia i goździki nadają esenencji łagodny, słodki smak, imbir i kardamon ostrości, gałka goryczy i ziemisto-korzennego posmaku. Anyż, podobnie jak lukrecja ma słodawy posmak, ale przez wiele osób jest niezbyt tolerowany. Warto dodawać go jak najmniej.
 

 Miody ziołowe i chmielone

Chmiel nada naszemu grzańcowi aromatyczności, ale też i Gorzyczki.  Warto poszukać jak najbardziej aromatycznych odmian. Jeśli chcemy uzyskać zbliżony do Wermutu smak, do esencji dodajmy odrobinę arcydzięgla i piołunu. Ten pierwszy pozostawia na podniebieniu gorzko-słodki posmak pomarańczy, piołun z kolei nadaje bardzo głębokiej, ziołowej goryczy. Uwaga! Bardzo  łatwo odmierzyć zbyt dużą ilość tego ziela.
 

Jak przygotować esencje do grzańca?

300 ml wódki lub spirytusu starczy na zaprawienie 5-7 butelek miodu pitnego. Wszystko zależy od tego, jak intensywny smak grzańca pragniemy uzyskać. Do słoika z alkoholem wrzucamy: średniej wielkości korę cynamonową, plaster świeżego imbiru wielkości paznokcia, 1/3 średniej laski wanilii, parę świeżo startych skrawków gałki muszkatowej, pół łyżeczki  korzenia arcydzięgla lub piołunu i kilka goździków. Ilość składników w przypadku miodów słodkich będziemy musieli zwiększyć. Do miodów słabych możemy dodać większą porcje alkoholu z mniejszą ilością ziół, miody takie jak Dwójniak czy Półtorak wymagają mocniejszego doprawienia. Na  500ml miodu nie powinniśmy dodawać więcej niż 40ml wódki lub 15ml spirytusu. Esencje odstawiamy na minimum 1 tydzień, po czym filtrujemy ją używając gazy lub filtra do kawy.
 

Jak podawać grzany miód?

Miód mieszamy z esencją i podgrzewamy powoli. Grzańca wlewamy, następnie do kubków ceramicznych, lub specjalnych czarek do miodu. Na koniec dodajemy do niego plaster pomarańczy lub cytryny oraz kilka orzechów laskowych, włoskich czy pistacjowych. 

Przemysław Ziemichód