Jak zrobić hiszpańskie śniadanie?

Poznaj ulubione śniadaniowe przepisy Hiszpanów na tortillę z ziemniaków i jajko w koszulce z hiszpańską szynką, które przygotowaliśmy wraz z szefem kuchni restauracji Casa Pablo.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Jak zrobić hiszpańskie śniadanie?
Spragnieni odrobiny słońca i atmofsery hiszpańskich restauracji, a w dodatku z pustymi brzuchami udaliśmy się na warsztaty z szefem kuchni hiszpańskiej restauracji Casa Pablo w Warszawie. Przekraczając próg restauracji w magiczny sposób przenieśliśmy się w atmosferę kraju flamenco - zarówno właściciele, jak i szef kuchni - Gonzalo de Salas Smith, ale i wielu gości to Hiszpanie. Wiele to mówi o jakości serwowanych tam potraw.

My wraz z szefem kuchni przygotowaliśmy dwie klasyczne śniadaniowe propozycje:

Tortilla de patatas
 
         http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/04/imgtMmkL7.jpg

- 1 kg ziemniaków
- 6 jaj (najlepiej z wolnego wybiegu)
- sól
- oliwa z oliwek
 
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki o szerokości ok. 2-3mm. Ziemniaki posolić i smażyć na oliwie z oliwek. Smażyć na średnim ogniu w takiej ilości oleju, żeby zakrywał ziemniaki. Podczas smażenia ziemniaki należy zmiażdżyć, aż uzyskamy konsystencję zbliżoną do puree (ale wciąż z kawałkami ziemniaków) a następnie smażyć do momentu, aż nabiorą koloru i będą chrupiące.  Odcedzić cały olej z ziemniaków i zostawić je do ostygnięcia.

Rozbić jaja, posolić i wymieszać z ziemniakami, które przed chwila smażyliśmy. Dodać dwie łyżki oliwy z oliwek na rozgrzaną patelnię i wylać na nią miksturę z jajek i ziemniaków. Po chwili smażenia mieszamy energicznie zawartość patelni i okładamy tak, aby nadać jej formę koła.

Kiedy jedna strona będzie wystarczająco wysmażona, za pomocą dużego talerza zakryć patelnię i przerzucić na druga. Tortille w podobny sposób zrzucamy z patelni na talerz, kiedy będzie już lekko brązowa. Jeśli lubimy dobrze wysmażone jajka, to możemy tortillę po usmażeniu włożyć na kilka chwil do piekarnika.

Tutaj znajdziecie więcej przepisów rodem z Hiszpanii >>>
 
Truflowe jajka w koszulce z grzybami i szynką Jamon Iberico

         http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/04/imgIbOTYN.jpg

- 1 kg ulubionych grzybów (w zależności od sezonu)
 - 4 jajka
- olej truflowy (albo oliwa z oliwek)
- 4 ząbki czosnku, zmiażdżone lub drobno posiekane
- 100 g szynki hiszpańskiej jamon iberico de bellota (lub podobną)
- oliwa
- sól

Pokroić grzyby na grubość  ok. pół centymetra, posolić i smażyć na patelni na dużym ogniu do momentu uzyskania delikatnego, brązowego koloru.
 
Na drugiej patelni usmażyć czosnek na średnim ogniu, gdy będzie gotowy dodać Jamon de Iberico i smażyć przez dosłownie kilka sekund. Nie możemy za bardzo smażyć szynki, ponieważ zrobi się za słona.
 
Zawiń każde jajko z osobna z solą i łyżeczką oleju truflowego w folię w taki sposób, żeby nie zostało w środku powietrze, zawiąż supełek i gotuj w wodzie przez dokładnie 5 minut.
 
Serwując potrawę na talerzu kładziemy grzyby, polewamy czosnkiem oraz jamon, na wierzchu kładziemy jajka.

        http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/04/imgojxNmj.jpg

Tradycja, ale i kreatywność

Oprócz tradycyjnych hiszpańskich potraw w Casa Pablo spróbowaliśmy też kreatywnych potraw inspirowanych kuchnią hiszpańską - surowego tuńczyka z majonezem wasabi, carpaccio z przegrzebków i foie gras oraz jadalnej doniczki - wypełnionej sernikiem z koziego sera, marmoladą pomidorową i czekoladowymi strzelającymi w ustach kamykami.

http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/04/imgdcIyGI.jpghttp://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/04/imgx7Lswa.jpghttp://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/04/imgkrSMWE.jpg

Więcej informacji o restauracji Casa Pablo znajdziecie na fanpage'u i oficjalnej stronie >>>