Jak zrobić kajmak?

Kajmak możemy przygotować z mleka i cukru lub zagotowanego w puszce mleka skondensowanego. Wystarczy włożyć ją do wody i gotować przez 2 godziny.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić kajmak?
fot. Fotolia
Kajmak najczęściej przygotowywany na bazie słodzonego mleka skondensowanego. Idealny dodatek do słodkich tart z owocami, nadzienie rurek drożdżowych oraz wypełnienie biszkoptowych blatów tortu. Sprawdźcie jak przygotować gęsty sos o złotobrązowej barwie!

Jak zrobić kajmak z mleka?

• Do przygotowania potrzebne jest pełnotłuste mleko lub śmietanka kremówka, masło, laska wanilii oraz cukier.
• Mleko lub śmietankę zagotowujemy w rondelku razem z cukrem oraz wanilią. Czekamy, aż całość zgęstnieje.
• Po tym, aż masa nabierze bursztynowego koloru dodajemy do całości masło. Zagotowujemy.
• Następnie zdejmujemy z palnika i mieszamy aż do zgęstnienia.

Wskazówka:

Warto pamiętać, aby używać rondelka o grubym dnie – to zapobiegnie niechcianemu przypaleniu. Zastępując mleko śmietanką uzyskamy głębszy smak i lepszą konsystencję kajmaku.

Jak zrobić kajmak z mleka skondensowanego?

• Do przygotowania będzie potrzebna puszka mleka skondensowanego oraz woda. Bardzo ważne jest, aby używać jedynie prostych puszek, bez zawleczki – gotowanie tej drugiej mogłoby skończyć się groźnym dla zdrowia wybuchem całości.
• Wlewamy do rondelka wodę – upewniamy się, ze wieczko puszki jest całkowicie zakryte. Warto dolać odrobinę więcej, powyżej linii puszki. To uchroni całość przed przegrzaniem.
• Pozbywamy się etykiety i wkładamy puszkę do wody i zagotowujemy.
• Gdy woda zagotuje się, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2 – 2,5 godzin.
• Sprawdzamy całość co 30 minut. Dolewamy wodę tak, aby zakrywała całkowicie puszkę – nie doprowadzamy do nadmiernego wyparowania wody.
• Ściągamy rondelek z ognia. Wyciągamy ostrożnie puszkę i stawiamy na kratce do ostygnięcia.
• Dopiero po całkowitym wystygnięciu otwieramy wieczko.

Wskazówka:

Tak przygotowany kajmak jest świetnym dodatkiem do lodów, przełożenia tortów, czy gofrów. Jeżeli chcemy, aby zabarwienie masy było intensywniejsze, wystarczy gotować całość przez 3 godziny. Zyska głębszy smak i aromat.