Jak zrobić karkówkę?

Karkówka to mięso, które świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia i grillowania. Wystarczy ją zamarynować i poddać wybranej obróbce cieplnej.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić karkówkę?
fot. Fotolia
Mięso wieprzowe przygotowuje się na różne sposoby, w zależności od części, jaką posiadamy. Karkówka to jedno z częściej wybieranych mięs. Powód jest prosty – dzięki marmurkowej strukturze jest ona bardzo wyrazista w smaku i trudno ją wysuszyć. Co można z niej przygotować?

Jak zrobić dobrą karkówkę?

Karkówkę można przyrządzić na kilka sposobów: usmażyć ją jak kotlety, upiec, grillować i dusić. W każdej wersji smakuje ona znakomicie.

a) Kotlety z karkówki
  • Do przygotowania kotletów z karczku będą potrzebne: karczek pokrojony w plastry, marynata do karczku, opcjonalnie: jajko, bułka tarta, sól i pieprz.
  • Kawałki mięsa marynujemy przez całą noc.
  • Na drugi dzień delikatnie je rozbijamy tłuczkiem.
  • Jeśli chcemy zrobić karkówkę w panierce – rozkłócamy jajko, maczamy w nim mięso i panierujemy w bułce.
  • Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią mięso.
  • Smażymy z obu stron aż się lekko przyrumieni. Gotowe!
b) Karkówka duszona z cebulą
  • Do przygotowania duszonej karkówki będą potrzebne: zamarynowane plastry karczku, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, opcjonalnie: nieco czerwonego wina, mleka lub bulionu.
  • Cebulę siekamy w piórka lub kostkę i wrzucamy na patelnię.
  • Gdy się zeszkli, dodajemy karkówkę, przyprawy i całość przykrywamy.
  • Jeśli chcemy zrobić karkówkę w winie, mleku lub bulionie – dolewamy płyn tak, aby był równo z mięsem.
  • Mięso dusimy na małym ogniu do momentu, aż zmięknie.
  • Potem całość odkrywamy, mięso wyjmujemy a sos jeszcze chwilę gotujemy, aby się nieco zredukował. Gotowe!
c) Karkówka z grilla lub piekarnika

To najłatwiejsze sposoby na dobrą karkówkę. Mięso pieczone w piekarniku wystarczy umieścić w naczyniu żaroodpornym lub rękawie. Z kolei w przypadku grillowania, mięso układamy na ruszcie nad średnim ogniem lub żarem. W obu przypadkach mięso pieczemy do miękkości. Tak przyrządzony karczek najlepiej serwować z ziemniakami lub frytkami i surówką.