Jak zrobić karpia po żydowsku?

Karpia po żydowsku przygotowuje się z dodatkiem rodzynek, zalanego galaretą. Jest to bardzo efektowna potrawa.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić karpia po żydowsku?
fot. Fotolia
Karp po żydowsku to tradycyjna wigilijna potrawa, która ma specyficzny, lekko słodkawy smak. Ugotowana i zalana galaretą ryba pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Do jej przygotowania potrzebujemy cierpliwości i czasu, jednak trud na pewno wynagrodzi nam końcowy efekt i zadowoleni domownicy.

Składniki karpia po żydowsku
  • 1 kg filetów z karpia,
  • włoszczyzna,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 łyżki klarowanego masła,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • 100 g rodzynek,
  • 200 ml białego wina,
  • sok z 1 cytryny,
  • żelatyna,
  • sól, pieprz, cukier
 Jak zrobić karpia po żydowsku?
  • Rybę solimy i polewamy sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę,
  • Włoszczyznę i cebulę obieramy, kroimy w talarki i smażymy w garnku  na maśle,
  • Dolewamy 1, 5 litra wody, dodajemy przyprawy,  wino i  rodzynki, gotujemy około 20 minut,
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy karpia i gotujemy jeszcze 30 minut,
  • Wyjmujemy filety, wywar przelewamy przez sito, zachowujemy rodzynki,
  • Doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem,
  • Dodajemy odpowiednią ilość żelatyny, według przepisu na opakowaniu,
  • Na półmisku układamy rybę, rodzynki i delikatnie zalewamy wywarem,
  • Odstawiamy do stężenia, dekorujemy.
Jak uzyskać klarowny wywar?

Żeby uzyskać klarowny wywar musimy gotować go długo na bardzo małym ogniu. Jeśli bulion nam jednak zmętnieje należy go zagotować z octem (łyżeczka na litr płynu), a następnie ubić na pianę trzy białka kurze i wlewać do nich powoli wywar cały czas ubijając. Postawić na ogniu, zagotować, a następnie przecedzić przez gęste sito.