Kasza manna na wodzie jak przygotować?

Kaszę mannę wsyp na wrzątek i ugotuj. Możesz posłodzić ją miodem i połączyć z utartym jabłkiem oraz rozgniecionym bananem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kasza manna na wodzie jak przygotować?
fot. Fotolia
Kasza manna, czyli grysik, jest lekkostrawna i sycąca. Możesz ją podawać dzieciom oraz osobom z problemami żołądkowymi.

Jak zrobić kaszę mannę na wodzie

Kasza manna na wodzie to pomysł na lekkie i pożywne śniadanie lub kolację.
  • W rondelku zagotuj wodę i delikatnie ją posól,
  • Do wrzątku wsyp zawartość kilku łyżeczek kaszy manny. Pamiętaj, by cały czas mieszać ziarna. Dzięki temu unikniesz ich sklejenia.
  • Zmniejsz ogień i gotuj kaszę przez kilka minut, mieszając ją co chwilę.
  • Kaszę mannę możesz posłodzić cukrem, miodem lub ksylitolem.
  • Danie podawaj na ciepło.
Kasza manna na wodzie z bananem i jabłkiem

Jeśli jesteś na diecie odchudzającej lub cierpisz na nietolerancję laktozy, przygotuj kaszę mannę na wodzie z bananem i jabłkiem. Potrawa doskonale sprawdzi się na kolację lub drugie śniadanie, do szkoły czy pracy. Kaszę mannę ugotuj na wodzie i dopraw ją cynamonem oraz miodem. Następnie umyj oraz obierz jabłko i zetrzyj je na tarce. Banana pokrój w kostkę. Kaszę mannę wlej do miseczki, a na wierzch wsyp owoce.

Pomysł na kaszę mannę na wodzie z przyprawami

Kasza manna z przyprawami ma wyrazisty smak i jest aromatyczna. Ugotuj ziarna na osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Do ciepłej kaszy wsyp pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, bazylię, oregano, czosnek granulowany, paprykę słodką mieloną, lubczyk i zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszaj i zjedz na ciepło.