Jak zrobić kluski z makiem?

Do przygotowania klusek z makiem potrzebujmy makaronu, maku, miodu, orzechów i suszonych owoców. Jest to jedno z tradycyjnych dań Bożonarodzeniowych.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić kluski z makiem?
fot. Fotolia
Kluski z makiem to jedna z często podawanych potraw na wigilijnym stole. Przepis na nie znały już nasze babki, dlatego często kojarzą się nam ze świętami z czasów dzieciństwa. Ta słodka potrawa świetnie prezentuje się na stole, przystrojona plastrami pomarańczy i suszonymi owocami wygląda bardzo dekoracyjnie.

Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a efekt spodoba się zwłaszcza najmłodszym.

Składniki potrzebne do przygotowania klusek z makiem

Do naszej potrawy potrzebujemy:
  • Makaron-200 g- mogą to być łazanki, świderki, czy kokardki,
  • Mak- 200g- najlepiej kupić mak suchy i samemu przygotować masę, gotowe nie są już tak smaczne,
  • Miód-100 g- konieczne prawdziwy, doda on wspaniałego smaku naszej potrawie,
  • Masło-30g- potrzebne do podduszenia maku,
  • Ulubione suszone owoce-rodzynki, żurawina, morele, figi, czy daktyle,
  • Orzechy- włoskie, laskowe, migdały, nerkowce.
Jak zrobić kluski z makiem?
  • Makaron gotujemy w wodzie lub mleku, dobrym pomysłem będzie dodanie podczas gotowania szczypty kurkumy, która zabarwi nasze kluski na piękny słoneczny kolor.
  • Mak płuczemy, a następnie przelewamy dużą ilością gorącej, wrzącej wody. Osaczamy i mielimy maszynką przez drobne sitko.
  • Suszone owoce moczymy, większe kroimy, orzechy siekamy. Mieszamy z makiem, masłem i miodem, dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy masę do garnka i dusimy 5 minut mieszając, studzimy.
  • Mieszamy makaron z naszą masą, układamy na ozdobnym talerzu.
  • Kluski z makiem dekorujemy cząstkami cytrusów, miętą, lub posypujemy  uprażonymi płatkami migdałów.
Do przygotowana naszego dania możemy wykorzysta też kluski zrobione własnoręcznie

Znaczenie maku na Boże Narodzenie

W wigilijnym menu nie może zabraknąć dań z dodatkiem maku. Jest on symbolem urodzaju i płodności. Według wierzeń ludowych brak na świątecznym stole tego składnika mógł przynieść nawet nieszczęście. Nasenne i odurzające właściwości maku miały zapewnić również łączność z zaświatami.