Jak zrobić krewetki?

Krewetki możemy serwować na przekąskę, w sałatce lub jako danie główne, na przykład z makaronem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić krewetki?
fot. Fotolia
Krewetki przygotowujemy coraz częściej i chętniej. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie. W zależności, czy chcemy wykorzystać te małe, czyli koktajlowe, czy dużo większe, na przykład tygrysie mogą to być zupełnie inne potrawy.

Jak zrobić krewetki?

Sałatka koktajlowa
Składniki:
  • 200 g mrożonych krewetek koktajlowych
  • 1/2 małej sałata
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • sos worcester
  • sok z cytryny
  • posiekany koperek
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
 
Wykonanie:
  • Na patelnię wlewamy wino i 50 ml wody, przyprawiamy solą i pieprzem,
  • Zagotowujemy, wkładamy krewetki i gotujemy 5 minut.
  • Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy czosnek, sok z cytryny, sos worcester, przyprawiamy.
  • Do miseczek wkładamy porwaną, umytą sałatę, krewetki i polewamy sosem.
Krewetki tygrysie z imbirem
Składniki:
  • 500 g krewetek tygrysich
  •  3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 dymki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • mały kawałek imbiru
  •  75ml białego wytrawnego wina
  • olej
  •  sól
Wykonanie:
  • Imbir i czosnek obieramy, siekamy razem z dymką.
  • Rozgrzewamy olej w dużym szerokim rondlu, wrzucamy dymkę, czosnek i imbir.
  • Chwilę podsmażamy i dodajemy krewetki.
  • Po chwili wlewamy wino, solimy i gotujemy kilka minut.
  • Podajemy z białym pieczywem.
 
Krewetki z makaronem

Składniki:
  • 500 g krewetek królewskich
  • 1 mała cukinia
  • 250 g świeżego makaronu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • szczypta szafranu
wykonanie:
  • Cukinię kroimy na półplastry.
  • Gotujemy makaron, odcedzamy, zachowujemy ½ szklanki wody z gotowania.
  • Rozgrzewamy patelnię z oliwą i dodajemy czosnek, lekko podsmażamy.
  • Dodajemy cukinię i smażymy do zrumienienia.
  • Dodajemy łyżkę masła, sól, szafran i smażymy jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty, co chwilę mieszając.
  • Dodajemy drugą łyżkę masła oraz krewetki, doprawiamy solą i smażymy jeszcze chwilę.
  • Dodajemy natkę pietruszki, wlewamy wino, śmietanę i wodę z makaronu i dusimy 5 minut.
  • Podajemy z makaronem.