Jak zrobić lody kokosowe?

Lody kokosowe można zrobić w domu, także w wersji wegańskiej. Wystarczy zagotować mleko kokosowe ze śmietaną, cukrem i wiórkami kokosowymi. Te domowe nie tylko lepiej smakują, ale są też o wiele zdrowsze, bo nie zawierają konserwantów.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić lody kokosowe?
fot. Fotolia
Jeśli masz alergię na zwykłe mleko, nie musisz rezygnować z tego pysznego deseru. Mleko tradycyjne z powodzeniem można zastąpić mlekiem kokosowym.

Składniki do lodów kokosowych

Do zrobienia lodów kokosowych domowym sposobem, potrzebujesz: mleka kokosowego, śmietany kremówki (najlepiej 30-36%), cukru, wiórków kokosowych, wedle uznania – migdałów, prażonych wiórków kokosowych, orzechów, syropu owocowego lub sosu do dekoracji.

Jak zrobić lody kokosowe?

Domowe lody kokosowe są dziecinnie proste w przygotowaniu:
  • Wstaw składniki do garnka z wodą,
  • Mieszając, doprowadź do wrzenia,
  • Masę wstaw na kilka godzin do lodówki (minimum 5),
  • Przemieszaj masę co 30 minut.
Gotowe lody można udekorować migdałami, prażonymi orzechami lub płatkami kokosa. Deser podaje się też często z dowolnym sosem lub syropem (czekoladowym, waniliowym, wiśniowym – wedle uznania). Będą znakomitym urozmaiceniem każdego spotkania w gronie rodziny lub przyjaciół.