Jak zrobić mięso na hamburgery?

Mięso na hamburgery przygotowujemy najlepiej z wołowiny lub gotowego mięsa mielonego. Formujemy kotlety i smażymy na obu stronach na grillowej patelni.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić mięso na hamburgery?
fot. Fotolia
Hamburgery to klasyczny fast-food, który znany jest na całym świecie. Smaczne, ociekające tłuszczem grube plastry mięsa są charakterystycznym symbolem. Sprawdź, jak przygotować idealne mięso na burgery, aby za każdym razem wychodziły pyszne!

Jakie mięso na hamburgery?
  • Wybierając mięso na hamburgery warto zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w danym produkcie. Jeżeli korzystamy z gotowego mięsa mielonego, najlepszym wyborem jest te, które zawiera około 20% tłuszczu w całości.
  • Decydując się na takie rozwiązanie, należy wybierać gruby przemiał, gdyż to gwarantuje lepszy smak i konsystencję mięsa.
  • Wołowina zmielona na gładko spowoduje, że mięso podczas smażenia będzie zbyt wysuszone, twarde i niesmaczne.
Jaka wołowina na hamburgery?
  • Karkówka: To jeden z najlepszych wyborów. Mięso jest poprzecinane warstwami tłuszczu, co zapewnia soczystość i kruchość kawałka. Sprężyste i delikatne zarazem po zmieleniu i uformowaniu kotleta będzie dobrym materiałem na wypełnienie soczystego hamburgera.
  • Rumsztyk: To partia wołowiny, która ma znakomity smak, który po podsmażeniu uwalnia się z każdym kęsem. Warto połączyć je z odrobiną karkówki lub innej, tłustszej części, by zachować proporcje tłuszczu niezbędne do przygotowania dobrych jakościowo hamburgerów.
  • Antrykot: Jedna z najsmaczniejszych części wołowiny. Nadaje niebywały smak burgerom – im bardziej umięśniona część, tym wyrazistsza w smaku po usmażeniu.
Jak zrobić mięso do hamburgerów?
  • Do przygotowania hamburgerów niezbędne jest zmielone mięso wołowe, świeżo zmielony pieprz i sól. Bardzo ważne jest, aby porcja wołowiny była zimna, prosto z chłodni.
  • Podczas smażenia nie możemy doprowadzić do przegotowania mięsa – to sprawi, że będzie suche i twarde. Jeżeli używamy mięsa zawierające dużą ilość tłuszczu, należy przygotować nieco większe porcje burgerów niż rozmiar bułki – pod wpływem opiekania skurczą się.
  • Do mielonego mięsa dodajemy świeżo zmielony pieprz, sól oraz opcjonalnie posiekaną w drobną kostkę cebulę. Formujemy kule w rękach i przyciskamy do blatu lub deski do krojenia tak, aby utworzyć grube plastry.
  • Podczas smażenia burgery kurczą się i rozwarstwiają – aby temu zapobiec, warto wnętrze plastrów zrobić nieco cieńsze niż zewnątrz. Dzięki temu każda porcja będzie równo wysmażona i apetyczna.
  • Do przyrządzenia używamy dobrze rozgrzanej patelni grillowej, która równomiernie rozprowadzi ciepło. Będziemy w stanie utworzyć charakterystyczne wzorki, które nadadzą całości eleganckiego wyglądu.