Strona główna Jak zrobić miód pitny - część 1 - rodzaje miodów

Jak zrobić miód pitny - część 1 - rodzaje miodów

Miody « poprzedni
p.ziemichod - autor porady Jak zrobić miód pitny - część 1 - rodzaje miodów offline

Szef Kuchni
Artykuły: 98
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Jak zrobić miód pitny - część 1 - rodzaje miodów
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Miód pitny to jeden z najstarszych i najpopularniejszych alkoholi na ziemiach polskich aż do II wojny światowej. Trunek ten łatwo można zrobić w domowych warunkach. Zobacz jak.


Miody pitne mają w Polsce bardzo długą tradycję, a ich niepowtarzalny smak i wysoka jakość zostały docenione w całej Europie - czwórniak, dwójniak, półtorak i trójniak zostały wpisane na unijną listę Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności, a rok do roku rośnie eksport polskich miodów - z roku na rok aż o 20 procent!

Małe co nieco

Miód pitny powstaje w procesie fermentacji alkoholowej, w niemal identyczny sposób, jak wino. To, co od wina go odróżnia to oczywiście użyty surowiec. A czym różni się miód z procentami od tego zwykłego? Miód pitny jest trunkiem o słodkim smaku, produkowanym z dodatkiem wody oraz nierzadko przypraw. Może on zawierać nawet do 18% alkoholu.

Słowiański przysmak

Trunek z pszczelego nektaru został wymyślony, a tak przynajmniej twierdzą kronikarze i historycy, wśród ludów słowiańskich, które ze względu na zimny klimat nie mogły uprawiać winogron do wyrobu wina. Miód pitny stanowił jeden z głównych napitków na rodzimych stołach w okresie Polski szlacheckiej i rozbiorowej.

Wyrabiali go nie tylko pszczelarze, ale właściwie wszyscy, którzy mieli odpowiedni sprzęt i dostęp do miodu. O ten ostatni nie było trudno – aż do wynalezienia cukru buraczanego miód był podstawą substancją słodzącą, przyprawą i bardzo popularnym środkiem leczniczym. Tradycję wyrobu miodów pitnych ostatecznie zabił okres niedostatku lat powojennych i późniejszy realny socjalizm. Dziś ten szlachetny trunek na nowo powraca do łask.

Półtoraki, dwójniaki, trójniaki – ile miodu w miodzie?

Miody pitne różnią się od siebie ilością surowca potrzebna do ich produkcji. Czysty miód jest zbyt gęsty, by mógł być fermentowany bez wody, dlatego też wymaga rozcieńczenia. Zależnie od ilości jednostek wody przypadającej na jedną jednostkę miodu mówimy o półtorakach, dwójniakach, trójniakach itd.

                   

Oczywiście im więcej „miodu w miodzie” a mniej wody, tym trunek gęstszy, słodszy i mocniejszy. Półtorak jest miodem niezwykle słodkim, porównywalnym w smaku do gęstych likierów. W jednej jego butelce znajdziemy ponad 700 ml czystego miodu. Czwórniak, czy piątniak będzie trunkiem szybciej fermentującym, ale też słabszym i mniej ekstraktywnym. Ten ostatni zawiera w sobie około 500ml pszczelego nektaru. Ze względu na duży stopień rozcieńczenia i mało szlachetny smak Piątniak jest miodem praktycznie niewytwarzanym, zarówno w domowym winiarstwie jak i na skalę przemysłową.

Jakie miody do miodu?

Do wyrobu miodu pitnego posłużyć może zarówno miód wielokwiatowy, jak i gryczany czy wrzosowy. Te dwa ostatnie, ze względu do swoją ekstraktywność częściej używane do mieszania z innymi miodami. W domowych warunkach najczęściej stosuje się miody wielokwiatowe.

Świat Domowych Alkoholi | Przefermentuj to

Komentarze do Jak zrobić miód pitny - część 1 - rodzaje miodów  
Panna_Margot

Panna_Margot
offline

2011-12-21 12:45
Przydatny artykuł. Ja zupełnie się nie orientuje się w różnicach między miodami pitnymi. A ten artykuł trochę mnie uświadomił ;)
Skomentuj
Oceń:
0
cherry

cherry
offline

2011-12-21 15:36
Aha, czyli wynika z tego, że półtorak jest najgęstszy (najsłodszy?)
Skomentuj
Oceń:
0
kasiunia.1981

kasiunia.1981
offline

2012-01-11 09:36
Uwielbiam miodki.Mój ulubiony to trójniak;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

kamil2000
gość

2012-12-21 18:54
dziekuje za przepis w tej chwili 20 litrow trojniaka fermentuje,napewno klijkne tu jak zakonczy sie proces fermentacji
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2013-01-30 11:31
To jest to co Bunie lubią najbardziej ,Moze być nawet sycony najlepiej maliniak albo wiśniówką , albo korzenny .Rany - ale narobiliście apetytu .
Skomentuj
Oceń:
0
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane