Jak zrobić paprykarz?

Paprykarz możemy przygotować w domu. Wystarczy nam do tego ryż, wędzona ryba, warzywa, zwłaszcza pomidory oraz przyprawy.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić paprykarz?
fot. fotolia
Paprykarz to potrawa, do której często podchodzimy sentymentalnie, ileś lat wstecz był wielkim przysmakiem. Teraz dobrze przygotować go samodzielnie w domu, wtedy smak będzie nadal wyjątkowy.

Jak zrobić paprykarz?

Składniki:
  • 1 makrele wędzoną
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 dużą cebulę
  • 1 średnią marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczkę papryki ostrej
  • 1 łyżeczkę papryki słodkiej
  • 1 łyżeczkę sosu sojowego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 1 puszkę pomidorów bez skórki
  • 3 łyżeczki koncentratu
  • 5 łyżek oleju
  • odrobina wody do podlania
wykonanie:
  • Ryż gotujemy do miękkości,
  • Obieramy cebulę i czosnek, siekamy,
  •  Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do niej cebulę, czosnek, podsmażamy chwilkę, dodajemy paprykę ostrą, słodką i liście laurowe,
  • Obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach, dorzucamy na patelnie, mieszamy,
  • Dorzucamy pomidory z puszki i 3 łyżki koncentratu oraz łyżeczkę sosu sojowego,
  • Podlewamy odrobiną wody doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru  i dusimy ok 15 minut,
  • W tym czasie dokładnie obieramy makrele z ości,
  • Dodajemy na patelnie torebkę ugotowanego ryżu oraz obraną makrele jeszcze chwilkę dusimy,
  • wyciągamy liście laurowe i doprawiamy do smaku,
  • Gdy ostygnie wkładamy do słoików i wstawiamy do lodówki.
Jak urozmaicić paprykarz?
Paprykarz możemy przygotować za każdym razem inaczej:
  • Zamiast ryżu możemy użyć kaszy jaglanej lub białej kaszy gryczanej.
  • Makrelę zamieńmy na tuńczyka z puszki lub świeżego, usmażonego dorsza.
  • Osoby pozostające na diecie wegetariańskiej mogą pominąć rybę przyrządzić paprykarz z samymi warzywami.