Jak zrobić pastę jajeczną?

Ugotowane jajka, szczypiorek, majonez i przyprawy- tyle tylko trzeba do przygotowania pasty jajecznej.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić pastę jajeczną?
fot. Fotolia
Pasta jajeczna to świetna alternatywa dla tradycyjnych kanapek z szynką, czy serem. Świetnie smakuje rozsmarowana na pszennej bułce, czy kromce razowego chleba z dodatkiem kiszonego ogórka lub pomidora.

Czego potrzeba do przygotowania pasty jajecznej?
  • Jajka ugotowane na twardo
  • Kilka łyżek majonezu
  • Szczypior
  • Sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pastę jajeczną?
  • Jajka obieramy, by łatwo nam się obierały wodę podczas gotowania solimy i dokładnie studzimy, nawet godzinę.
  • Następnie kroimy je w drobną kostkę i przekładamy do miski.
  • Szczypiorek myjemy, suszymy i drobno siekamy.
  • Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do czystej miseczki.
Jak można urozmaicić pastę jajeczną?

Jest wiele pomysłów na urozmaicenie naszej past jajecznej:
  • Dodatek pora i musztardy nada jej ostrości,
  • Awokado i czosnek odmienią ją zupełnie,
  • Tuńczyk i koperek dodadzą jej lekkości,
  • Starty żółty ser i kilka kropli soku z limonki podkręcą jej smak,
  • Suszone pomidory i bazylia nadadzą letniego smaku,
  • Ogórki kiszone i czerwona cebula podkreślą jej swojski smak,
  • Natomiast świeża kolendra i papryczka chili nadadzą orientalnego charakteru.
Do czego podajemy pastę jajeczną?

Pasta jajeczna będzie urozmaiceniem śniadań i kolacji ze świeżą bułką lub pajdą chrupiącego, razowego chleba. Jednak świetnie będzie pasować jako:
  • Farsz do gotowanych jajek,
  • Wypełnienie do tartinek,
  • Dip do krakersów.