Jak zrobić pastę tahini?

Tahini to nieodłączny element kuchni orientalnej. Najważniejszym składnikiem pasty są nasiona sezamu. Sprawdźcie, jak szybko i prosto można przygotować pastę tahini w domu!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić pastę tahini?
fot. Fotolia
Tahini, tahina to kremowa pasta, której głównym składnikiem są nasiona sezamu. Używana do przygotowania wielu przystawek i innych past, m.in. hummusu, baba ghanoush a także dań głównych. Pasuje do potraw mięsnych, rybnych, warzyw oraz ciast i deserów. To popularna przyprawa w kuchni arabskiej, chińskiej, koreańskiej i japońskiej.

W krajach Bliskiego Wschodu tahini produkuje się z lekko podprażonych ziaren sezamu, które charakteryzują się słodkawym smakiem i zapachem. Nieco bardziej gorzki smak ma tahini produkowane we Wschodniej Azji z niełuskanych nasion sezamu. Zdecydowanie najwyższa jakość przypisywana jest tzw. czystej tahinie, która wytwarzana jest ze zmiażdżonych nasion sezamu i nie zawiera żadnych dodatków.

Pasta tahini
Fot. Fotolia

Jak przygotować domową pastę tahini?

Przygotowanie domowej pasty sezamowej jest proste i szybkie. Wystarczy blender i kilka składników, wśród których sezam jest składnikiem głównym - na szczęście możemy kupić go w każdym sklepie czy na bazarku. Potrzebna nam będzie jedna szklanka sezamu oraz opcjonalnie kilka łyżek oleju - maksymalnie 3 łyżki. Można użyć: rzepakowego, roślinnego lub sezamowego.

1. Szklankę ziaren sezamu prażymy na suchej patelni przez parę sekund. Sezam będzie gotowy, gdy nabierze delikatnie złotego koloru, a jego zapach będzie intensywny. 

2. Uprażony sezam wsypujemy do kielicha blendera i pulsacyjnie miksujemy, dolewając olej (na początku 1 łyżka).

3. Miksujemy parę minut. Zatrzymujemy co jakiś czas blender i zbieramy pastę z boków kielicha. Jeśli pasta nie jest wystarczająco gładka i kremowa, można dodać kolejną łyżkę oleju i ponownie miksować

4. Im dłużej miksujemy, tym pasta będzie bardziej jednolita, kremowa i gładka

5. Gotową pastę najlepiej przełożyć do szklanego słoika i szczelnie zamknąć. Tahini najlepiej przechowywać w lodówce (maksymalnie do 3 miesięcy).

Mieliście okazję przygotować pastę tahini w domu, czy przyrządzając hummus wykorzystujecie gotowe pasty ze sklepu? Czekamy na Wasze opinie i zachęcamy do komentowania!