Jak zrobić domowe pesto?

Zobacz jak zrobić domowe pesto oraz do jakich potraw go dodać. Polecamy też przepisy na potrawy z pesto.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jak zrobić domowe pesto?
JAK PRZYGOTOWAĆ PESTO:

4 ząbki czosnku obierz, rozgnieć, rozetrzyj ze szczyptą soli. 3 garście oderwanych z gałązek liści bazylii grubo pokrój. Dodaj do czosnku razem z 3 dag lekko uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych (zamiast nich mogą być orzechy nerkowca) oraz 10 dag startego parmezanu. Wlej ok. 80 ml dobrej jakości oliwy z oliwek. Zmiksuj blenderem na gładką masę, wlej jeszcze ok. 70 ml oliwy, krótko zmiksuj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zrobienie tego pysznego sosu bazyliowego zajmie ci tylko chwilkę. Podaj go klasycznie ze spaghetti albo skorzystaj z naszych propozycji.

Pesto do pieczenia

Posmaruj pesto kiełbaski, pieczenie z drobiu, baraniny lub wieprzowiny i zapiecz w rozgrzanym piekarniku. Sosem bazyliowym możesz też posmarować przygotowane do pieczenia filety z łososia.



Polecamy przepisy na Ślimaczki drożdżowe z pesto, Gnocchi z pesto i Makaron z domowym pesto miętowo-bazyliowym.

Na przekąskę

Na dobry start rodzinnego przyjęcia polecamy „małe co nieco” w barwach włoskiej flagi: do szklanek nałóż kolejno: pokrojone w kostkę pomidory, kilka łyżek ricotty oraz 2 łyżki sosu pesto. Udekoruj rukolą.

Do zup

Pesto idealnie pasuje do klasycznej włoskiej zupy warzywnej minestrone, a także do kremu z brokułów, groszku zielonego, zupy pomidorowej oraz rosołu. Wystarczy dodać łyżeczkę na 1/2 litra.

Do sałatek

Pesto nada orzeźwiający aromat np. sałatce z makaronu, pokrojonej w kostkę i podsmażonej piersi kurczaka oraz pomidorów. Można je też łączyć z awokado, oliwkami i pieczoną papryką.

Dobra rada:

Domowe pesto możesz przechowywać do 3 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.


Tekst: Robert Grotkowski/Pani domu + przepis użytkowników gotujmy.pl


Idealny przepis na domowe pesto >>>