Jak zrobić pizzę bez drożdży?

  • 1

Ciasto do pizzy nie musi w swoim składzie zawierać drożdży. Osoby, które unikają tego składnika, mogą sięgnąć po inne spulchniacze, takie jak proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić pizzę bez drożdży?
fot. Fotolia
Domowa pizza posiada podstawową zaletę. Dodatki do niej wybieramy samodzielnie, tworząc dokładnie takie kompozycje, jakie lubimy. Oprócz dodatków, możemy także modyfikować skład ciasta, eliminując z niego drożdże. Tym samym skrócimy czas jej przygotowania!

Czy drożdże są zdrowe?

I tak, i nie. Posiadają sporo wartości odżywczych, takich jak witaminy z grupy B. Z drugiej strony, niektóre badania wykazują, iż mogą prowadzić do zwiększenia ilości gazów w przewodzie pokarmowym. Jedno jest pewne – drożdże nie są wskazane dla osób, które chorują na jakąkolwiek postać grzybicy. Wówczas warto je zastępować innymi spulchniaczami, np. proszkiem do pieczenia lub bezglutenową sodą oczyszczoną.

Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży?

Pizzę bez drożdży przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjną. Wynika to z faktu, iż nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta, lecz od razu poddajemy je dalszej obróbce.
  • Do przygotowania pizzy bez drożdży będzie potrzebna mąka, woda, olej lub oliwa oraz proszek do pieczenia lub soda oczyszczona.
  • Mąkę przesiewa się z proszkiem do pieczenia lub sodą a następnie łączy z olejem i wodą.
  • Ciasto zagniata się do momentu, aż będzie jednolite, elastyczne i gładkie.
  • Gotowe ciasto należy rozwałkować i przenieść na blachę. Pozostaje już tylko wybrać sos i dodatki a następnie całość zapiec w piekarniku (w 220 st. C przez 15 minut) lub na patelni.

Spód do pizzy bez drożdży

Zdarzają się sytuacje, kiedy żaden ze spulchniaczy nie jest dostępny lub dopuszczalny w naszej diecie. Wówczas dobrym pomysłem na domową pizzę jest wykorzystanie spodu z ciasta francuskiego lub zrobienie go na bazie ugotowanych warzyw. Do tego celu warto wykorzystać kalafiora, brokuła lub warzywa fasolowe. Ugotowane na miękko, rozgniecione i ułożone na blasze stworzą bezglutenowy, wegański spód do pizzy bez drożdży, proszku do pieczenia ani sody!