Jak zrobić pomidorową z rosołu?

  • 1

Zupa pomidorowa z rosołu przygotowana na bazie przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów króluje na polskich stołach. Wystarczy zagotować pomidory i wywar i cieszyć się smakiem domowej zupy.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić pomidorową z rosołu?
fot. Fotolia
Domowa zupa pomidorowa na bazie rosołu to esencjonalne danie, które jest obecne w każdym polskim domu. Z makaronem, ryżem lub ziemniakami z drobno pokrojoną marchewką stanowi klasyczne pierwsze danie.

Jak zrobić pomidorową z ryżem?

Składniki:

 • 0,5 do kilograma mięsa z kurczaka lub antrykotu
• 3 marchewki ( jeżeli chcemy, aby rosół był słodszy w posmaku)
• 1 por
• 1 pietruszka
• 2 małe cebule
• pół główki selera
• 1 szklanka ryżu
• 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• 3 listki laurowe
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• 3 ziarna pieprzu
• sól

Przygotowanie:

• Najpierw należy lekko podsmażyć mięso w całym kawałku – w ten sposób otrzymamy nieco bardziej wyrazisty smak rosołu. Po obsmażeniu zalewamy całość wodą.

• Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu.

• Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w ćwiartki i dodajemy do całości. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.

• Wsypujemy ryż i co parę minut mieszamy, aby nie przywarł do dna garnka.

• Gdy warzywa zmiękną, a ryż lekko napęcznieje dodajemy koncentrat pomidorowy i rozprowadzamy w wywarze.

• Na koniec solimy i doprawiamy do smaku.

Przetworzone pomidory do przygotowania zupy pomidorowej

Koncentrat pomidorowy – to skoncentrowana pasta z przetworzonych pomidorów, która idealnie nadaje się do przyrządzenia klasycznej pomidorowej na bazie wywaru warzywnego lub mięsnego. Wystarczy dodać parę łyżek koncentratu do wywaru i zagotować.

Pomidory z puszki – to szybka alternatywa dla świeżych pomidorów. Obrane ze skórki, wstępnie przetworzone nadają się idealnie do gęstych zup krem zmiksowanych za pomocą blendera.

Świeże pomidory – po uprzednim sparzeniu i obraniu ze skórki idealnie nadają się do klasycznej pomidorowej zamiast przecieru z butelki. Do jej przygotowania wybierajmy odmianę długich oraz malinowych – świetnie komponują się także w sosach.

Passata- to treściwy przecier z pomidorów najczęściej pozbawionych skórek. Dodana bazylia, oregano lub czosnek urozmaica smak i nadaje zupie wyrazisty aromat. Jeżeli zależy nam na nieco gęstszej konsystencji zupy warto sięgać po grubo przetarte wersje.