Jak zrobić rybę w occie?

Do przygotowania ryby w occie potrzebujemy usmażonych filetów rybnych, octu, cukru, cebuli i przypraw.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić rybę w occie?
fot. fotolia
Ryba w occie to tradycyjna potrawa w naszych domach. Często serwowana jest na uroczystościach rodzinnych jako przekąska lub przechowywana w słoikach na szybką kolację.

Jak zrobić rybę w occie?

Składniki:
  • 1 kg filetów rybnych
  • 4 cebule
  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • Gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy
  • olej i mąka do smażenia ryby
Wykonanie:
  • Rybę przyprawiamy solą i pierzem.
  • Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
  • Wodę zagotowujemy z octem, solą, cukrem, gorczycą, zielem angielskim, liściem laurowym.
  • Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do wrzącej zalewy, zagotowujemy.
  • Zalewę odcedzamy od cebuli i przypraw, które pozostawiamy w miseczce .
  • W słoikach układamy ryby, na to przypraw z cebulą i zalewamy gorącą zalewą.
  • Słoiki zakręcamy, studzimy i wstawiamy do lodówki.
  • Spożywamy po 2-3 dniach.
Jaką rybę wykorzystać do ryby w occie?

Do tego dania możemy wykorzystać wiele rodzajów ryb.
  • Mogą to być filety z dorsza, pstrąga, suma, sandacza, czy szczupaka.
  • Świetnie sprawdzą się też małe ryby z dużą ilością ości takie jak płotki, czy śledzie, ponieważ pod wpływem octu rozpuszczą się one.
  • Bardzo elegancko będzie się prezentował filet z łososia w occie, za sprawą swojej wyjątkowej barwy. 
Jak urozmaicić rybę w occie?
  • Dodatkowo możemy do zalewy octowej dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego, dzięki temu otrzymamy bardziej aromatyczną marynatę.
  • Rybę do octu możemy upiec zamiast smażyć na patelni, dzięki temu będzie mniej kaloryczna.
  • Rybę możemy też uzupełnić dodatkiem pasków czerwonej papryki, czy ogórków korniszonów.