Jak zrobić sałatkę hawajską?

Podstawą wykonania sałatki hawajskiej jest ananas pokrojony w kostkę. Mieszamy go z ugotowanym filetem z kurczaka, kukurydzą i majonezem. Możemy dodać ryż lub makaron, świeżą pietruszkę i przyprawy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić sałatkę hawajską?
fot. Fotolia
Głównym składnikiem sałatki hawajskiej jest ananas. Jego dodatek w wytrawnych potrawach sprawia, że dania zyskują oryginalny, słodkawy smak, który nie każdemu pasuje.

Jesteśmy jednak przekonani, że raz przygotowana sałatka hawajska według naszego przepisu, będzie stale pojawiać się podczas przyjęć lub uroczystości na Twoim stole!

Jest prosta i szybka w przygotowaniu i poza ananasem nie wymaga zakupu żadnych wyszukanych lub trudno dostępnych składników. Idealnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą do pracy.

Jak zrobić sałatkę hawajską?
  • Filet z kurczaka ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i wybranych ziół, ostudź i pokrój w kostkę; w międzyczasie ugotuj woreczek ryżu
  • Ananasa z puszki i kukurydzę konserwową odcedź; plasterki ananasa kroimy na małe kawałki
  • Mięso, ananasa i kukurydzę wymieszaj w dużej misce z ugotowanym ryżem; dodaj pietruszkę oraz 2-3 łyżki majonezu; dopraw do smaku solą i pieprzem
Filet z kurczaka możesz zastąpić gotowanym filetem z indyka, szynką konserwową pokrojoną w kostkę lub wędzonymi udkami kurczaka. Jeśli nie przepadasz za ryżem, z powodzeniem możesz zamienić go na makaron w dowolnym kształcie, zaś zamiast ananasa z puszki wykorzystać świeży owoc. Smacznego!