Sałatka z ryżem jak u mamy

Sałatkę z ryżem jak u mamy można zrobić w niecałe pół godziny. Do jej przygotowania oprócz samego ryżu potrzeba trochę jajek, pomidorów, ziemniaków oliwek, cebuli i tuńczyka.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Sałatka z ryżem jak u mamy
fot. Fotolia
Sałatka z ryżem i tuńczykiem jest doskonała dla osób na diecie. Zawiera duże ilości białka oraz witamin z grup B i D. Uboga w tłuszcz i znakomicie sycąca, może pomóc zrzucić zbędne kilogramy.

Jak zrobić sałatkę z ryżem jak u mamy?

Tradycyjną sałatkę z ryżem jak u mamy przygotowuje się z jajek, pomidorów, oliwek, cebuli, tuńczyka, ziemniaków i pieprzu. Dodatkowo można zrobić do niej domowy majonez.
  • Ugotuj ryż z dodatkiem soli.
  • Jajka wrzuć do miski i podlej odrobiną wody.
  • Dodaj trochę musztardy, oleju i wymieszaj.
  • Gotowy majonez dopraw solą i octem.
  • Pokrój ziemniaki w kostki i wrzuć do miski.
  • Posiekaną cebulę z pomidorami i tuńczykiem wymieszaj z ziemniakami.
  • Oliwki w całości wrzuć do miski.
  • Odcedź ryż.
  • Ryż z ugotowanymi jajkami dodaj do warzyw z tuńczykiem.
  • Na koniec dopraw sałatkę domowym majonezem, pieprzem ziołowym i solą. Gotowe.
Jaki ryż wybrać?

Sałatka jak u mamy świetnie smakuje z ryżem długoziarnistym (najlepiej wybrać parboiled lub basamti). Zawiera on mniej skrobi zatem jest bardziej sypki niż ryż krótkoziarnisty. Po ugotowaniu nie klei się, więc idealnie nadaje się do sałatek

Z czym robić sałatkę z ryżem?

Sałatka z ryżem idealnie komponuje się z warzywami m.in. papryką, kukurydzą, groszkiem i pomidorami. Oprócz tego często podaje się ją też z pieczonymi kawałkami kurczaka, tuńczykiem, łososiem lub nawet pieczarkami.