Jak zrobić ser do naleśników?

  • 1

Naleśniki z serem to jedna z klasycznych potraw na słodko, którą kochają wszyscy. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni farsz. Można go przygotować z twarogu, mascarpone lub ricotty. Wystarczy wymieszać z dodatkami i gotowe!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić ser do naleśników?
fot. Fotolia
Do naleśników można wykorzystać różne rodzaje sera. Równie dobrze sprawdzi się twaróg półtłusty, jak i ricotta. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji – zarówno smakowych, jak i tych dotyczących konsystencji.

Jak zrobić słodki ser do naleśników?

Ser do naleśników robiony z prawdziwego twarogu powinien być słodki i aromatyczny. Warto do niego dodać przyprawy, które zrównoważą naturalną kwaskowatość białego sera.
  • Do serowego nadzienia będą potrzebne: twaróg półtłusty, mleko lub śmietanka, cukier (lub miód, stewia, etc.), wanilia lub cukier waniliowy, cynamon.
  • Twaróg należy przynajmniej dwukrotnie zmielić a następnie wymieszać z mlekiem i śmietanką do momentu, aż uzyska on odpowiednią, kremową, konsystencję.
  • Na koniec dodajemy cukier i przyprawy.

Jak zrobić nadzienie z ricotty lub sera kremowego?

Przygotowanie naleśników z ricottą, mascarpone lub z serem kremowym jest dużo prostsze. Przede wszystkim nie trzeba tych serów mielić a ich konsystencja naturalnie posiada odpowiednią formę.
  • Aby przygotować nadzienie serowe z ricotty lub serka kremowego, będą potrzebne: ser (ricotta, mascarpone lub cream cheese), wanilia, cukier (lub miód, stewia, etc.), sparzone rodzynki lub inne bakalie.
  • Ser przekładamy do miski i ubijamy mikserem. Gdy zrobi się bardziej puszysty, należy do niego dodać wanilię, cukier i bakalie.
  • Całość należy wymieszać i gotowe. Taki ser można bez problemu wykorzystać jako nadzienie do naleśników.

Jak zrobić i z czym podawać naleśniki z serem?

Kiedy mamy gotowe nadzienie, przygotowanie naleśników z serem wydaje się banalnie prostym zadaniem. Usmażone placki smarujemy wybranym serem a następnie składamy na pół. Utworzone półkole składamy ponownie na pół, tworząc ćwiartkę i gotowe. Takie naleśniki można podawać z polewą, miodem, cukrem pudrem lub dżemem. Dobrym pomysłem jest także dodatek świeżych owoców, np. malin lub jagód, które wspaniale komponują się z nadzieniem serowym!