Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?

  • 2

Sekret udanego sernika na zimno z truskawkami to świeże owoce i odpowiednio utarta masa serowa. Dowiedz się, kiedy dodać żelatynę, by sernik na zimno odpowiednio stężał.

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?
fot. Adobe Stock
Gdy na targach pojawiają się świeże owoce, a słońce przyjemnie ogrzewa twarze to znak, że przyszedł czas na typowo letnie desery. Wśród nich klasyk, czyli sernik na zimno z truskawkami, który z powodzeniem sprawdzi się zarówno na imprezach rodzinnych, jak i na co dzień, gdy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego.

Sernik na zimno z truskawkami z serka homogenizowanego

Nie masz czasu mielić twarogu, a w żadnym okolicznym sklepie nie ma gotowego sera w wiaderku? W takiej sytuacji idealnie sprawdzi się pomysł na sernik na zimno z serka homogenizowanego!
 
Składniki:
  • kilka opakowań serków homogenizowanych (najlepiej waniliowych o łącznej masie około 1 kg),
  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • galaretka owocowa,
  • 1 opakowanie biszkoptów (okrągłych lub podłużnych),
  • 2-3 łyżki żelatyny,
  • 700 g świeżych truskawek.
 
Zobacz jak myć truskawki, żeby szybko nie zmiękły.
 
Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?
  1. Galaretkę przygotuj z połowy podanej na opakowaniu ilości wody i odstaw do ostudzenia.
  2. Żelatynę wymieszaj z ¼  szklanki gorącej (nie wrzącej) wody i również odłóż na bok, by napęczniała.
  3. Do miski przełóż serek mascarpone i ubij na puszystą masę, po czym dodawaj stopniowo serki.
  4. Pod koniec mieszania do masy serowej dorzuć napęczniałą żelatynę i kawałki truskawek - nie zapomnij zostawić trochę owoców do dekoracji.
  5. Gotową masę wylej na ułożone w tortownicy biszkopty i całość wsadź do lodówki na godzinę.
  6. Gdy masa nieco stężeje, ułóż na niej pozostałe owoce i zalej galaretką. Tak przygotowany sernik na zimno z truskawkami wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).
 
Jako spód do sernika na zimno z truskawkami użyj biszkoptu własnej roboty – pyszny sernik na zimno z truskawkami będzie zdecydowanie smaczniejszy, niż ten zrobiony na gotowych biszkoptach.
 
Zobacz jak zrobić biszkopt rzucany, który zawsze się udaje!
 
Ciasto będzie równie smaczne, jeśli przygotujesz je na spodzie z herbatników – możesz zawsze wybrać te kakaowe i dodatkowo wzbogacić smak truskawek. Jeśli masz ochotę na urozmaicenie deseru zrób sernik z truskawkami na zimno z odrobiną konfitury różanej.

jak zrobić sernik na zimno
fot. Adobe Stock

Z czego zrobić masę do sernika na zimno z truskawkami?

Nie ma co ukrywać – masa serowa jest najistotniejszym elementem tego rodzaju deserów. To właśnie ona decyduje o tym, czy sernik jest udany czy też nie. Z czego zatem możesz ją przyrządzić? Podstawą jest oczywiście twaróg – najlepiej kilkukrotnie przemielony, wymieszany z żelatyną lub agarem. Jednak to nie jedyna opcja.

Równie dobrze sprawdzą się wspomniane wcześniej serki homogenizowane, jak też jogurty naturalne oraz mleko roślinne, zamiast mleka zwierzęcego. Idealnie do tego celu sprawdzi się mleko sojowe własnej produkcji, które jest odpowiednio tłuste.

Jeśli nie przepadasz za twarogiem, jednak chcesz aby sernik posiadał w sobie jakiś konkretny nabiał, sięgnij po kremowe serki, ricottę lub mascarpone.

Wiesz, że domowa ricotta to nic trudnego! Spróbuj przepisu i zacznij produkcję sera w domu.

Co zrobić, by masa serowa się nie rozpływała?

Każde ciasto na zimno ma to do siebie, że niezbyt dobrze znosi wysokie temperatury. Można jednak temu zaradzić i sprawić, że sernik na zimno z truskawkami nie będzie się rozpływał od razu po wyjęciu z lodówki.

Podstawową kwestią jest wykorzystanie żelatyny lub agaru w produkcji masy serowej. Bez tych składników nie ma nawet co marzyć o tym, aby deser utrzymał się w ryzach. Żelatynę należy rozpuścić w bardzo małej ilości gorącej wody. Istotna tutaj jest temperatura – woda nie może być ani zbyt chłodna ani zbyt gorąca.

Zobacz, czym zastąpić żelatynę w przepisach na sernik na zimno z truskawkami.