Jak zrobić śledzie?

Śledzie możemy przyrządzić w oleju, śmietanie, occie lub sosie na przykład musztardowym.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić śledzie?
fot. fotolia
Śledzie chętnie wykorzystujemy w naszych kuchniach do przygotowania wielu różnych potraw. Możemy przygotować je za każdym razem inaczej, zawsze będą one smaczne.

Jak zrobić śledzie?

Śledzie w oleju

Składniki:
  • 500 g płatów śledziowych
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • kolorowy pieprz
  • około 400 ml oleju
wykonanie:
  • Filety śledziowe dokładnie myjemy , wkładamy do miski i zalewamy zimną, przegotowaną wodą. Wstawiamy do lodówki, na około 2 godziny, po tym czasie wymieniamy wodę i czekamy kolejne 2 godziny,
  • Następnie osuszamy filety papierowym ręcznikiem,
  • Śledzie kroimy na kawałki, wkładamy do słoika z przyprawami, zalewamy olejem i lekko mieszamy. Słoik zakręcamy i wstawiam do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
Śledzie w śmietanie

Składniki:
  • 3 płaty śledziowe
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • sok z cytryny
  • śmietana
  • cukier
  • biały pieprz
wykonanie:
  • Śledzie przygotowujemy tak samo jak w poprzednim przepisie,
  • Jabłka kroimy w cienkie słupki, kropimy sokiem z cytryny,
  • Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, posiekany koperek, śmietanę, Całość mieszamy, doprawiamy cukrem i pieprzem, dodajemy pokrojone w kostkę  śledzie, mieszamy
śledzie

Śledzie w sosie musztardowym

Składniki:
  • 400 g filetów śledziowych
  • 1 mała cebula
  • 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • łyżeczka curry
wykonanie:
  • Przygotowujemy śledzie jak w poprzednich przepisach.
  • Kroimy w 2-3 cm kawałki i układamy na półmisku.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie.
  • Śmietanę, majonez, musztardę, pokrojoną cebulę i curry mieszamy,
  •  Powstałym sosem zalewamy śledzie i wstawiamy na  kilka godzin do lodówki.  
Śledzie w occie

Składniki:
  • 250 g solonych płatów śledziowych
  • 4 cebule
  • 0,8 litra wody
  • 150 ml octu
  • 2 czubate łyżki cukru
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • sól
wykonanie:
  • płaty śledziowe myjemy pod bieżącą wodą.
  • Cebule obieramy i kroimy w plastry.
  • W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, listkami, zielem i szczyptą soli.
  • Dodajemy cebulę i gotujemy jeszcze  z 2 minuty.
  • Zdejmujemy z gazu dodajemy ocet i szybko schładzamy zalewę wstawiając garnek do miski z zimną wodą.
  • Śledzie układamy w słoiku na przemian z cebulą i wlewamy zalewę octową.
  • Zamykamy i zostawiamy na minimum 24 godziny.