Jak zrobić śledzie na słodko?

Śledzie na słodko przygotujemy z dodatkiem przecieru pomidorowego, rodzynek, cebuli, cukru oraz przypraw.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić śledzie na słodko?
fot. fotolia
Śledzie na słodko to świetna odmiana po śledziach w śmietanie lub w oleju. Przygotowujemy je głównie na święta, jednak możemy  o nich pamiętać w inne dni. Smakują wyśmienicie i świetnie prezentują się na stole.

Jak zrobić śledzie na słodko?

Składniki:
  • 500 g płatów śledziowych
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki keczupu
  • cytryna
  • 3 cebule
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 50 g rodzynek sułtańskich
  • ½  łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
wykonanie:
  • Płaty śledziowe moczymy kilka godzin w zimnej, przegotowanej wodzie, od czasu do czasu ją wymieniając,
  • Następnie dokładnie je osączamy i kroimy w dość duże kawałki.
  • Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę.
  • Cebule obieramy, kroimy na talarki i szklimy na oleju,
  • Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut, następnie je odsączamy,
  • Dodajemy keczup, musztardę, przecier, rodzynki, mieszamy.
  • Dusimy kilka minut razem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, studzimy.
  • Kawałki śledzia układamy na półmisku, polewamy sosem, dekorujemy natką i plasterkami cytryny.
Jak urozmaicić śledzie na słodko?

Przepis na śledzie na słodko możemy modyfikować:
  • Dodawać innych suszonych owoców- żurawinę, suszone śliwki, czy morele.
  • Dodać odrobinę chili w proszku- wtedy otrzymamy śledzie słodko-ostre.
  • Dodać ananasów z puszki razem z zalewą- otrzymamy wyjątkowy egzotyczny smak.