Jak zrobić sok z żurawiny?

Sok żurawinowy otrzymuje się poprzez ugotowanie owoców w wodzie z dodatkiem cukru. Całość się odcedza i przelewa do butelek.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić sok z żurawiny?
fot. Fotolia
Sok z żurawiny to lekko kwaskowaty napój, który warto mieć w swojej spiżarni. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu a efekty potrafią zadziwić! Jak zrobić sok z żurawiny?

Przepis na sok z żurawiny

Sok żurawinowy przygotowuje się ze świeżych owoców. Podobnie jak w przypadku soku z czarnego bzu, tak i tutaj wymagana jest obróbka cieplna. Jak to zrobić krok po kroku?
  • Do zrobienia soku żurawinowego potrzebne będą: świeża żurawina, cukier (ok. 1 szklanki na 1 kg owoców), woda.
  • Owoce przebieramy, myjemy i umieszczamy w garnku.
  • Żurawinę zalewamy wodą tak, by była przykryta.
  • Dodajemy cukier i całość stawiamy na palniku.
  • Gotujemy do momentu, aż owoce się zaczną rozpadać i napój zgęstnieje.
  • Płyn przecedzamy przez sitko (jeśli chcemy klarowny sok) lub blendujemy.
  • Gotowy sok przelewamy do butelek. Smacznego!
Czy warto pić sok z żurawiny?

Z całą pewnością tak. Żurawina jest bowiem bogata w witaminy C, B1 i B2. Dodatkowo posiada sporo minerałów, w tym przede wszystkim potas, wapń i fosfor. Jest niskokaloryczna i posiada właściwości dezynfekujące. Żurawina jest zalecana osobom cierpiącym na zapalenia układu moczowego, ponieważ przyśpiesza proces leczenia. Dodatkowo wspomaga walkę z wrzodami oraz przeciwdziała chorobom serca. Dlatego, jeśli nie lubimy innych przetworów z tego owocu, warto sięgać choć po domowy sok. W ten sposób wspomożemy swoją odporność i dostarczymy cennych składników odżywczych.