Poznaj dobry przepis na sos pomidorowy do gołąbków!

Gołąbków z ryżem i mięsem mielonym nie podajemy na sucho, ale z sosem. Najpopularniejszym sosem do gołąbków jest ten pomidorowy, który pamiętamy z dzieciństwa. Zobacz, jak zrobić pyszny sos do gołąbków.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Poznaj dobry przepis na sos pomidorowy do gołąbków!
fot. Adobe stock
Pyszne gołąbki w tradycyjnym pomidorowym sosie to jedno z tych dań, które przypominają smak dzieciństwa. Tradycyjny sos pomidorowy do gołąbków składał się głównie z sosu z gotowania gołąbków, odrobiny mąki i koncentratu. Wystarczyło wymieszać ze sobą te składniki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, zagęścić zasmażką z mąki.

Dziś zagęszczanie sosu mąką nie jest już modne ani szczególnie zdrowe, dlatego w naszym przepisie nie znajdziesz mąki, są za to świeże pomidory. Poza sezonem wykorzystaj pomidory z puszki.

Sos pomidorowy do gołąbków ze świeżych pomidorów


Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Pomidory sparz i obierz ze skórki, odciśnij część soku, by sos miał odpowiednią konsystencję. Miąższ pomidorów dodaj do cebuli. Czosnek obierz i posiekaj, dodaj do warzyw. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje większość wody. Przed polaniem gołąbków sosem zblenduj go, by nie miał grudek.

Tu znajdziesz więcej sprawdzonych przepisów na sos pomidorowy do gołąbków.

Sos pomidorowy do gołąbków z pieczonych pomidorów


Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • 1 duża papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz 
Wykonanie:

Pomidory pokrój w ćwiartki, cebulę w plastry, z papryki wydrąż nasiona, ułóż na blasze razem z czosnkiem i piecz przez 20 minut w piekarniku z górną grzałką / funkcja grill lub upiecz je na grillu. Po upieczeniu pomidory obierz, przełóż do garnka razem z innymi warzywami, dodaj kilka łyżek wody, dopraw mieloną papryką i duś przez 15 minut, pod koniec duszenia dodaj cukier, sól i pieprz. Zblenduj całość na gładki sos, zabiel śmietanką.

A może wypróbujesz przepis na gołąbki bez zawijania?