Jak zrobić stek wołowy?

Stek wołowy przyrządzamy na patelni grillowej, smażąc go kilka minut z obydwu stron w zależności od stopnia wysmażenia. Przyprawiamy go po zdjęciu z patelni.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić stek wołowy?
fot. Fotolia
Przyrządzenie steku wołowego to dla niektórych nie lada wyzwanie. Każdy ma swoje preferencje do tego dania jedni gustują w stekach krwistych inni wolą dobrze wysmażony. Tak czy inaczej należy trzymać się pewnych zasad, by wyszedł nam idealny.

Jak zrobić stek wołowy?
  • Mięso wyjmujemy z lodówki na przynajmniej pół godziny przed smażeniem,
  • Przygotowujemy patelnie grillową, rozgrzewamy ją, natłuszczamy, powinna osiągnąć minimum 150 stopni Celsjusza,
  • Mięso kładziemy na patelni i smażymy od 1 do 3 minut z każdej strony w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcemy otrzymać,
  • Przyprawiamy solą i pieprzem po zdjęciu z patelni.
Zasady przygotowywania steków
  • Nie smażymy mięsa od razu po wyjęciu z lodówki- zapobiega to nierównomiernemu wysmażeniu mięsa,
  • Nie smażymy mięsa na maśle- pali się ono w wysokiej temperaturze, użyj masła klarowanego lub oleju słonecznikowego,
  • Nie ruszamy mięsa przez pierwsze minuty smażenia- dzięki temu sok zostanie we wnętrzu naszego steku,
  • Nie nakłuwamy mięsa w czasie smażenia-  przewracamy je łopatką lub szczypcami by nie spowodować wyciekania soku z mięsa,
  • Nie kroimy steku zaraz po usmażeniu- odstawmy go na kilka minut, by chwilę odpoczęło dzięki temu pozostanie miękkie i delikatne.
Jakie mięso używać do zrobienia steku?

Najlepszym mięsem do przygotowania naszej potrawy będzie polędwica wołowa. Możemy również użyć  rostbefu wołowego i antrykotu wołowego, powinny być przygotowywane one jednak  z mięs pochodzących z krów ras mięsnych lub tzw. „dojrzewających” czyli tych, które wiszą w chłodniach o temperaturze +3 stopni Celsjusza przez okres od 7 do 10 dni.