Jak zrobić wojskową grochówkę?

  • 9

Treściwa, rozgrzewająca i sycąca - grochówka przywraca siły żołnierzom, przywróci i nam w chłodne jesienne dni. Jak powinna wyglądać wojskowa zupa grochowa?

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jak zrobić wojskową grochówkę?
Idealna grochówka

Mówiąc prostym żołnierskim językiem: prawdziwa grochówka wojskowa składa się z grochu właściwego, wkładu mięsnego, dodatku warzywnego i przypraw. Dobra wojskowa grochówka powinna spełniać swoje funkcje jak najlepszy żołnierz spełnia swoje w walce lub na poligonie: rozgrzewać nawet w najchłodniejsze dni i dawać energię na wiele godzin ciężkiego wojskowego życia, powinna też być prosta i nie czasochłonna, ale przede wszystkim – smaczna.

Grochówka zrobiła karierę w kuchniach wojskowych i polowych, ale też podczas ciężkich latach transformacji ustrojowej, kiedy to właśnie grochówkę, jako kuroniówkę, rozlewał potrzebującym Jacek Kuroń.

Jego syn, Maciej, podkreślał, że chociaż Polacy uważają grochówkę za rdzennie polskie danie, to równie chętnie przyznają się do niej na przykład Holendrzy. My dodajemy do niej majeranku, podczas gdy w Holandii – macierzankę. Spór o to do kogo należy grochówka raczej nie ma sensu, ponieważ jak wiele potraw jest ona efektem ścierania się różnych kultur.

Najlepsze przepisy na grochówki (nie tylko żołnierskie)

Wokół wojskowej grochówki toczy się spór o to na jakim mięsie ją gotować. Czy mają być to wędzone żeberka, czy też może boczek i kiełbasa? Wędzonka jest jednak niezbędna, podobnie majeranek, czosnek oraz oczywiście – groch. Kminek zdejmie trochę ciężaru z żółądka.

Klasyczną, ale i bogatą wersję grochówki na boczku i na żeberkach przygotowała kasiunia.1981, również na boczku, ale z kiełbasą swoją grochówkę ugotowała Sarenka – oto jej przepis na grochówkę na wędzonym boczku.

W grochówce na wędzonce (żeberkach, boczku i kiełbasie), którą zrobiła thegrooba aż łycha stoi w talerzu – tak jest gęsta. Warto zapoznać się z grochówką jedynego mężczyzny w tym gronie – Bahus ugotował swoją tradycyjną grochówkę wojskową.

Jeśli znudzi nam się tradycyjna wojskowa grochówka można spróbować czegoś innego – jak zupa grochowa z kurkami, oszukana grochówka Pyzy (z czerwonej soczewicy) czy grochówki na indyku.

Nie tylko grochówką wojsko stoi

Sami wojskowi kucharze wypowiadają się o grochówce z szacunkiem, ale narzekają też, że ich pracę ludzie wyobrażają sobie jako wieczne mieszanie w kotle z zupą. Są wśród nich też prawdziwi artyści kulinarni i doskonali kucharze, którzy mimo ciężkiej pracy w wojsku znajdują też czas na uczestnictwo w międzynarodowych konkursach promując Wojsko Polskie za granicami naszego kraju.