Jak zrobić żółty ryż?

Podanie ryżu, zabarwionego na żółto zaskoczy naszych gości. Wystarczy tylko ugotować ziarna z curry, czy kurkumą i gotowe. Jeszcze tylko kolorowe warzywa i wyjątkowe dane gotowe.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić żółty ryż?
fot. Fotolia
Ryż to bardzo wdzięczny temat do eksperymentów kulinarnych. Pasuje do różnorodnych potraw, świetnie sprawdza się aromatyzowany i barwiony różnymi przyprawami. Jednym z pomysłów jest zabarwienie jego ziaren na żółto.

Jak zabarwić ryż na żółto?

Żeby zrobić żółty ryż należy go ugotować z odpowiednimi przyprawami. Przygotowujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy nasze barwniki. Można dodać je na początku lub pod koniec obróbki termicznej. Przyprawami których używamy są:
  • Kurkuma- powstaje z rośliny rosnącej w Indiach, jej bulwy są suszone i mielone na pomarańczowy proszek.
  • Curry- jest to mieszanka przypraw pochodząca z Azji, w jej skład wchodzi kurkuma, poza kolorem poprawia smak ryżu.
  • Szafran- przyprawa powstająca z pręcików kwiatów z rodziny krokusów, najczęściej występuje obecnie w Iranie.

Jaki rodzaj ryżu można zabarwić na żółto?

 Właściwie większość typów ryżu można barwić na żółto, czy jest on krótko, czy długozianisty nie ma istotnego znaczenia. Nawet brązowy zmieni swój kolor, będzie jedynie mniej intensywny. Wyjątkiem będzie ryż dziki z oczywistego powodu, jest koloru czarnego.

Do jakich potraw wykorzystujemy żółty ryż?

Barwione ziarna pięknie prezentują się w wielu różnorodnych daniach. Potrawki, sałatki, zapiekanki nabiorą słonecznego koloru dzięki ich dodatkowi. Nawet codzienny sos z jego dodatkiem będzie wyjątkowym daniem.  Żółty ryż pięknie będzie prezentował się z dodatkiem zielonego groszku, pomidorków koktajlowych, bakłażana, cukinii, czy suszonych owoców na przykład żurawiny.