Jaka surówka do pstrąga?

Do pstrąga najlepiej pasują surówki przygotowane z kapusty, jabłek, marchewek i pora. Wystarczy odrobina ulubionych warzyw, trochę musztardy, śmietany lub sosu, by przyrządzić apetyczny dodatek do ryby.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jaka surówka do pstrąga?
fot. Fotolia
Surówka do pstrąga powinna być świeża i wyrazista w smaku. Jest ważnym dodatkiem do posiłku dostarczającym niezbędne witaminy dla naszego organizmu.

Właściwości pstrąga

Pstrąg ma jasne, delikatne, chude mięso bogate w kwasy omega-3. Wspomagają one układ krążenia, zapobiegając chorobom serca. Pstrąg zawiera dodatkowo selen, magnez, fosfor, cenne witaminy z grupy B (chronią układ nerwowy), A (wspomagają oczy), D (wzmacniają kości) i E (regenerują skórę).

Jaka surówka do pstrąga?

Tradycyjna surówka do ryby przygotowywana jest z kiszonej kapusty. By ją zrobić, wystarczy pokroić kapustę, dodać jabłka, cebulę, sól, pieprz, cukier, olej i dokładnie wszystko wymieszać. Surówka do pstrąga może również być przyrządzona z tartej marchewki z dodatkiem chrzanu, jabłek, soku z cytryny, majonezu lub musztardy.

Do pieczonych ryb poleca się surówki z pora, które z odrobiną śmietany, gruszek lub jabłek idealnie komponują się z daniem.

Jak zrobić surówkę do ryby?

Aby przyrządzić klasyczną surówkę do pstrąga wystarczy trochę kapusty kiszonej, pomidorów, cebuli, kukurydzy, ogórków konserwowych i ziół.
  • Przepłucz kapustę i ją poszatkuj.
  • Cebulę, ogórki, pomidory pokrój drobno.
  • Oliwę wymieszaj z ulubionymi ziołami.
  • Połącz wszystkie składniki, dodaj kukurydzę i wymieszaj. Gotowe.