Jaki blat kuchenny wybrać?

Solidny blat to podstawa każdej kuchni, której właściciel uwielbia gotowanie. Jest też ozdobą, dlatego warto wybrać taki, który będzie zarówno praktyczny, jak i elegancki. Z roku na rok na rynku pojawia się coraz więcej rodzajów blatów, dlatego klienci mają niemalże nieskończone możliwości wyboru.

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Jaki blat kuchenny wybrać?
fot. Max Kuchnie - Studio Oklam Marcin Chojnacki
Dostępne na rynku blaty różnią się od siebie przede wszystkim materiałem, z którego są wykonywane, a co za tym idzie – trwałością, ceną i wyglądem.

Blat z płyty laminowanej

Blat wykonany z płyty laminowanej to jedna z najtańszych opcji dostępnych na rynku. To tania opcja, dlatego polecana jest osobom, które nie dysponują dużym budżetem. Płyty laminowane oraz te z MDF-u (płyty powstałe ze sprasowania włókien drzewnych, zawierają dodatek związków organicznych) charakteryzują się nie tylko niską ceną, ale także wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne.

Blaty wykonane z tych materiałów są niezwykle trwałe, odporne na ścieranie czy oddziaływanie wysokich temperatur. Nie musimy się także obawiać o ich przebarwienie, np. w wyniku czyszczenia różnego rodzaju detergentami. Blaty wykonane z płyt laminowanych lub MDF-u wymagają jedynie odpowiedniego zabezpieczenia, aby nie uległy zamoczeniu. Najlepiej przykleić akrylową bądź metalową listwę, która skutecznie je zabezpieczy. Montując taki blat w obszarze zlewozmywaka, warto dodatkowo uszczelnić go silikonem.

Blat drewniany

Największą zaletą blatów wykonanych z drewna jest ich duży wybór.  Drewno jest materiałem szlachetnym, dlatego też prezentuje się niezwykle elegancko. W zależności od wystroju kuchni, z łatwością dobierzemy pasujący rodzaj drewna.  Wśród drewnianych blatów do wyboru mamy te wykonane z drewna dębowego, iroko, bukowego, sosnowego, z litego drewna z charakterystycznymi sękami bądź z drewna klejonego, które nie ulega odkształceniu. Takie blaty wymagają jednak specjalnego zabezpieczenia. Należy zaimpregnować je specjalnie przeznaczonym olejem lub lakierem. Pozwoli to zabezpieczyć powierzchnię przed zabrudzeniami, plamami czy wyblaknięciami.

Max Kuchnie - Studio MK Kuśmierczyk

Fot. Max Kuchnie - Studio MK Kuśmierczyk

Blat kamienny

To zdecydowanie najbardziej trwały a przy tym stylowy i elegancki rodzaj blatu. Nie straszne mu ostre noże, gorące garnki czy częste zachlapania – kamienny blat to wysoce odporne tworzywo. W tym przypadku jakość idzie w parze z wysoką ceną, ponieważ kamienne blaty to jedne z najdroższych na rynku. Jednak jest to zakup, który będzie służył przez lata. Blaty wykonane z kamienia są odporne na zarysowania, powstawanie ubytków czy popękania.

Blat z konglomeratu

Blaty wykonane z konglomeratu, podobnie jak te z kamienia, charakteryzuje wysoka wytrzymałość i odporność. Te z konglomeratu są jednak lżejsze niż wykonane z kamienia. Co więcej, są wysoce odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia, co jest niezwykle ważne przy wyborze tworzywa, z którego wykonany jest blat kuchenny. Konglomerat to nic innego jak mieszanka rozmaitych minerałów.

Blaty aluminiowe

Blat aluminiowy warto wybrać, gdy urządzamy kuchnię w stylu nowoczesnym. Doskonale pasują do kuchni awangardowych i minimalistycznych. Są ergonomiczne, łatwo utrzymać ich czystość i nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Co więcej, aluminium jest tworzywem odpornym na zarysowania, wysoką temperaturę oraz wilgoć, dlatego blat wykonany z tego materiału to inwestycja na długie lata.

Jeśli nie jesteśmy pewni, z jakiego tworzywa blat będzie pasował do naszej kuchni, poradźmy się specjalisty. Studia mebli kuchennych to miejsca, w których eksperci pomogą urządzić nam kuchnię od A do Z, a zatem doradzą również, który blat będzie dla nas najlepszy.

Max Kuchnie - Studio Eltop
Fot. Max Kuchnie - Studio Eltop