Strona główna Jaki olej i do czego?

Jaki olej i do czego?

pierniczkowo - Porady kulinarne: Jaki olej i do czego?

Mistrz Kuchni
Artykuły: 53
zdjęcia: 1 z 2
Jaki olej i do czego?
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Olej słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany, z pestek, z orzechów...


Istnieje wiele rodzajów oleju, lecz nie wszystkie z nich mają zastosowanie uniwersalne. Oto niektóre z nich:

OLEJ SŁONECZNIKOWY - jest jasny, lekki i prawie bez smaku, uniwersalny (do smażenia, pieczenia, gotowania, sałatek, surówek), można mieszać go z innymi silniejszymi w smaku olejami

OLEJ RZEPAKOWY - ma intensywny żółty kolor, przypomina posmak prażonego słonecznika, uniwersalny (do sałatek, krótkiego smażenia), nazywany "oliwką północy" (zawiera najmniej ze wszystkich olejów kwasów tłuszczowych nasyconych)

OLEJ KROKOSZOWY - ma złoty kolor i dość mocny smak, nadaje się do ogólnego zastosowania

OLEJ KUKURYDZIANY - ma intensywny żółty kolor, ciężki, dobry do smażenia

OLEJ Z PESTEK WINOGRON - blady, delikatny, dobrze znosi zmiany temperatury (w lodówce nie mętnieje), doskonały do smażenia

OLEJ PINIOWY - ma charakterystyczny sosnowy aromat, wspaniały do sałatek

OLEJ MIGDAŁOWY - ma jasną barwę, dobry do wypieków, można posmarować nim blachę do pieczenia ciasta, pasuje również do ryb

OLEJ ARACHIDOWY - prawie bez smaku (daje się wyczuć lekki posmak orzeszków ziemnych), uniwersalny (do smażenia, gotowania), dobrze łączy się z octem winnym w sosach sałatkowych

OLEJ Z ORZECHÓW WŁOSKICH - ma topazową barwę i bardzo intensywny orzechowy smak, świetny do doprawiania sałatek, dań z drobiu i wszystkich potraw, do których pasują orzechy; nie należy długo go przechowywać, gdyż szybko jełczeje (trzymamy go w chłodzie, lecz nie w lodówce)

OLEJ Z ORZECHÓW LASKOWYCH - jego bogaty smak niszczy podgrzewanie, dlatego tez dodajemy go w ostatniej chwili, doskonały do sałatek

OLEJ PALMOWY - o pomarańczowozłotym kolorze i orzechowym smaku, uniwersalny, szybko jełczeje

OLEJ Z PESTEK DYNI - o ciemnobrązowej barwie i zapachu prażonych pestek, można nim przyprawiać gotowane na parze warzywa i ryby (w ostatniej chwili)

OLEJ SEZAMOWY - ma intensywny, brązowy kolor, głównie stosowany w kuchni chińskiej (do zup, sałatek, dipów), nie nadaje się do smażenia (nie należy podgrzewać go powyżej temperatury 70 C, gdyż traci swój aromat)

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jaki olej i do czego?  
cherry

cherry

2012-02-21 14:50
wartosciowa porada
Skomentuj
Oceń:
0
Karolinapolka

Karolinapolka

2012-10-08 16:07
A olej z czarnuszki i olej lniany?
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane