Strona główna Jaki olej i do czego?

Jaki olej i do czego?

pierniczkowo - Porady kulinarne: Jaki olej i do czego?

Mistrz Kuchni
Artykuły: 53
zdjęcia: 1 z 2
Jaki olej i do czego?
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Olej słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany, z pestek, z orzechów...


Istnieje wiele rodzajów oleju, lecz nie wszystkie z nich mają zastosowanie uniwersalne. Oto niektóre z nich:

OLEJ SŁONECZNIKOWY - jest jasny, lekki i prawie bez smaku, uniwersalny (do smażenia, pieczenia, gotowania, sałatek, surówek), można mieszać go z innymi silniejszymi w smaku olejami

OLEJ RZEPAKOWY - ma intensywny żółty kolor, przypomina posmak prażonego słonecznika, uniwersalny (do sałatek, krótkiego smażenia), nazywany "oliwką północy" (zawiera najmniej ze wszystkich olejów kwasów tłuszczowych nasyconych)

OLEJ KROKOSZOWY - ma złoty kolor i dość mocny smak, nadaje się do ogólnego zastosowania

OLEJ KUKURYDZIANY - ma intensywny żółty kolor, ciężki, dobry do smażenia

OLEJ Z PESTEK WINOGRON - blady, delikatny, dobrze znosi zmiany temperatury (w lodówce nie mętnieje), doskonały do smażenia

OLEJ PINIOWY - ma charakterystyczny sosnowy aromat, wspaniały do sałatek

OLEJ MIGDAŁOWY - ma jasną barwę, dobry do wypieków, można posmarować nim blachę do pieczenia ciasta, pasuje również do ryb

OLEJ ARACHIDOWY - prawie bez smaku (daje się wyczuć lekki posmak orzeszków ziemnych), uniwersalny (do smażenia, gotowania), dobrze łączy się z octem winnym w sosach sałatkowych

OLEJ Z ORZECHÓW WŁOSKICH - ma topazową barwę i bardzo intensywny orzechowy smak, świetny do doprawiania sałatek, dań z drobiu i wszystkich potraw, do których pasują orzechy; nie należy długo go przechowywać, gdyż szybko jełczeje (trzymamy go w chłodzie, lecz nie w lodówce)

OLEJ Z ORZECHÓW LASKOWYCH - jego bogaty smak niszczy podgrzewanie, dlatego tez dodajemy go w ostatniej chwili, doskonały do sałatek

OLEJ PALMOWY - o pomarańczowozłotym kolorze i orzechowym smaku, uniwersalny, szybko jełczeje

OLEJ Z PESTEK DYNI - o ciemnobrązowej barwie i zapachu prażonych pestek, można nim przyprawiać gotowane na parze warzywa i ryby (w ostatniej chwili)

OLEJ SEZAMOWY - ma intensywny, brązowy kolor, głównie stosowany w kuchni chińskiej (do zup, sałatek, dipów), nie nadaje się do smażenia (nie należy podgrzewać go powyżej temperatury 70 C, gdyż traci swój aromat)

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Jaki olej i do czego?  
cherry

cherry

2012-02-21 14:50
wartosciowa porada
Skomentuj
Oceń:
0
Karolinapolka

Karolinapolka

2012-10-08 16:07
A olej z czarnuszki i olej lniany?
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane