Jakie są rodzaje krewetek i jak je przyrządzić?

Niewiele osób wie, ile jest rodzajów krewetek oraz w jaki sposób je się przyrządza. Poniższy artykuł pomoże w rozwiązaniu tego problemu.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jakie są rodzaje krewetek i jak je przyrządzić?
Krewetki - coraz bardziej popularny przysmak

Krewetki cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Co odróżnia te skorupiaki od innych? Przede wszystkim wydłużony korpus i zagięty odwłok. Ponadto wystepują ptaktycznie we wszystkich morzach świata.

Rodzaje krewetek

Wyróżniamy sześć rodzajów krewetek:

1) Krewetka pospolita – to najbardziej ceniony przysmak. Najlepiej smakuje ugotowana w wodzie, z dodatkiem soli.

2)Garnela z gatunku gnathophausia inges – to jeden z najdroższych rodzajów krewetek. Charakteryzują go ostre brzegi pancerza na grzbiecie.

3) Garnela z gatunku heterocarpus reedei – o wysokiej wartości smakowej, niestety w Polsce nie sprzedaje się go w całości.

4) Garnela z gatunku penaeus kerathurus – to gatunek o niezwykle wysokiej jakości.

5)Krewetki rodzaju penaeus japonicus – popularne w Japonii i Azji Wschodniej. Cechuje je wysoka jakość i dobry smak.

6)Garnela pospolita crangon crangon – to jeden najlepszych gatunków krewetek.

Jak przygotować krewetki? – krok po kroku.

Krok 1

Trzymamy kretkę za głowę i tułów. Okrężnym ruchem należy oderwać tylną część od głowy.

Krok 2

Następnie, trzymając ogon krewetki, przy pomocy nożyczek nacinamy pancerz w kierunku wachlarza ogona.

Krok 3

Rozluźniamy palcami pancerz wokół ogona, poza jego ostatnią częścią, przy ogonie i usuwamy go.

Krok 4

Wyciągamy przewód pokarmowy z krewetki – delikatnie nacinamy obrany ogon wzdłuż grzbietu. Jelito podważamy czubkiem noża i delikatnie wyciągamy. Zwracamy uwagę na to, żeby jelito się nie przerwało.

Krok 5

Obrane ogony krewetek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.

Krok 6
Nacinamy krewetki po stronie grzbietu, aż po ogon i rozkładamy.