kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Jałowcowa kiełbasa ze słoika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowa smaczna wędlinka, bez zbędnych dodatków :)

Jałowcowa kiełbasa ze słoika

Składniki:

Jałowcowa kiełbasa ze słoika

 

Sposób przygotowania:

Jałowcowa kiełbasa ze słoika
Mięso łopatki wieprzowej siekamy w drobne kawałki, nie muszą być bardzo drobne, wystarczą takie 5mm x 5mm. Do posiekanego mięsa dodajemy sól peklową i zwykłą, dokładnie mieszamy, żeby jak najwięcej soli wetrzeć w mięso. Tak przygotowane mięso przykrywamy i odkładamy do lodówki na około 2 dni. Po tym czasie dodajemy do mięsa pieprz, rozdrobniony liść laurowy, gorczycę i roztarte w moździerzu kulki jałowca. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę na kiełbasę przekładamy do umytych, wyparzonych słoiczków do 3/4 wysokości. Najlepiej wybrać słoiki o tym samym kształcie (pojemności). W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i do każdego słoiczka, nalać odrobinę, tak żeby zakryła mięso. W każdy słoik włożyć po łyżce smalcu, zakręcić i pasteryzować w gorącej wodzie przez ok 3 godziny. Po tym czasie wyjąć słoiki i odstawić do wystudzenia. Przestudzone słoiki umieścić w lodówce na 1 dzień. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa do jedzenia.